Vuoden lähienergiaratkaisu 2018

Vuoden lähienergiaratkaisu -palkinto on Lähienergialiiton järjestämä kilpailu Vuoden 2018 kilpailun aikataulu julkistetaan piakkoin. Vuoden 2017 voittaja julkistettiin 31.1.2018. Palkinnon jakamisen tavoitteena on tuoda julkisuuteen uusia, puhtaaseen energiaan liittyviä lähienergiaratkaisuja, jotka lisäävät puhtaan energian hyödyntämistä, työllisyyttä ja taloudellista toimintaa.

 

 

Kilpailuun säännöt ja tuomaristo

Kilpailuun voivat osallistua yritykset, yhdistykset, yhteisöt ja yksittäiset ihmiset. Lähienergialiiton hallituksen tai kilpailun tuomariston jäsenet eivät voi osallistua kilpailuun, mutta heidän edustamansa yritykset/yhteisöt voivat osallistua kilpailuun.

Vuoden 2018 osalta aikataulu ilmoitetaan vuoden 2018 alkupuolella.

Kilpailuun voi osallistua:

 • taho, joka tarjoaa puhtaan ja älykkään energian palvelua/tuotetta, joka  parantaa energiatehokkuutta ja käyttää uusiutuvaa energiaa. Osallistua voi myös tapahtuman tai kampanjan järjestäjä.
 • yllä mainitun palvelun/tuotteen ostaja tai käyttäjä

Kilpailusarjoja on kaksi: “Vuoden lähienergiaratkaisu 2018” (palvelun tarjoajat) ja ”Vuoden lähienergiaratkaisija 2018” (hankkeet, kampanjat ja palvelun ostajat/käyttäjät).

Tuomariston kokoonpanon ja sen puheenjohtajan valitsee ja nimittää Lähienergialiiton hallitus, jonka jäsenet (tai varajäsenet) eivät voi osallistua tuomaristoon. Tuomaristossa on 3-4 jäsentä ja heidät valitaan seuraavasti:

 • vähintään 1 puhtaan energian tutkija tai asiantuntija
 • vähintään 1 puhtaan energian alan yritysten edustaja
 • vähintään 1 päättäjä tai virkamies
 • Lähienergialiiton hallituksen sihteeri toimii myös tuomariston sihteerinä. Hän ei osallistu osallistu arviointiin eikä pisteytykseen. Hänen vastuulla on kilpailun järjestelyiden hoitaminen.

Vuoden 2018 tuomaristoon valinta on käynnissä.

Palkinnon myöntämisen kriteerit päättää Lähienergialiiton hallitus. Arviointikriteerit ovat:

 • palvelu/tuote edistää puhtaan ja älykkään energian käyttöä
 • palvelu/tuote mahdollistaa merkittävän päästöjen vähennyksen ja/tai energiatehokkuuden lisäykset
 • puhtaan ja älykkään energian uusi/innovatiivinen tuote tai palvelu
 • puhtaan ja älykkään energian palvelu/tuote, joka mahdollistaa suuren kustannusten säästön (asiakkaalle), kannattavuuden parannuksen (myyjälle)
 • puhtaan ja älykkään energian palvelu/tuote on skaalautuva ja vientipotentiaalia
 • puhtaan ja älykkään energian palvelu/tuote, joka on työllistävä ja luo uusia työpaikkoja

Tuomaristo arvioi osallistujia kriteereitä vasten ja pisteyttää osallistujat. Jos tuomariston jäsenen edustama yritys/yhteisö osallistuu kilpailuun, ko. tuomariston jäsen ei osallistu heidän ehdotuksensa arviointiin.

Kilpailussa julistetaan yksi voittaja kummassakin sarjassa, jonka lisäksi voidaan jakaa tuomariston harkinnan mukaan kunniamainintoja. Muiden osallistujien sijoituksia ei julkisteta. Palkinto on kunniamaininta ja voittajalla on oikeus käyttää markkinoinnissaan “Vuoden lähienergiaratkaisu 2018 -voittaja” mainintaa yhdessä Lähienergialiiton logon kanssa tulosten julkistamisesta eteenpäin.

 

Lisätiedot ja tiedustelut

Toiminnanjohtaja Tapio Tuomi, tapio@lahienergia.org, 040-568 7351