3

Lämpöpumppupäivä kokosi toista sataa alasta kiinnostunutta Heurekaan

Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry järjesti 1.12.2015 Lämpöpumppupäivän tiedekeskus Heurekassa. Paikalla oli toista sataa alasta kiinnostunutta. Tässä poimintoja päivän annista, jutun lopussa linkki päivän esitysaineistoon.

Tapahtuman avasi SULPU hallituksen varapuheenjohtaja Heikki Lahtinen.

 

Lämpöpumppumarkkina Euroopassa ja Suomessa

Esitykset aloitti kansanedustajien Energiaremonttiryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen. Kai kävi läpi hallitusohjelman keskeiset energiapoliittiset tavoitteet: korvataan hiili kotimaisilla energialähteillä 2020-luvun aikana ja puolitetaan tuontiöljyn käyttö 2020-luvun aikana. Lataa Kain esitys kokonaisuudessaan.

Euroopan Lämpöpumppuyhdistys EHPAn puheenjohtaja Martin Forsén esitteli Euroopan lämpöpumppumarkkinoiden tilannetta ja mainitsi, että kaksi trendiä on havaittavissa: ilmalämpöpumput ja lämpimän veden tuottaminen. Euroopan maissa lämpöpumppumarkkina on hyvin eri vaiheessa: Englannissa lämpöpumput ovat harvinaisia, kun taas Ruotsissa markkina on hyvin kypsä ja jopa pienentymässä. Lataa Martinin esitys kokonaisuudessaan, sisältää mm. maakohtaisia tilastoja.

Toimitusjohtaja Eka Ruola, Hasan & Partners, kertoi lämpöpumppuviestinnästä ja -markkinoinnista.  Nykyään markkinoijilla on niin monia kanavia käytettävissä, että usein unohdetaan kuluttaja ja hänen kanssaan kommunikointi. Ihminen on aina päätöksen tekijä.

SULPUn toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen esitteli Suomen lämpöpumppumarkkinaa. Tällä hetkellä Suomessa on käytössä n. 700 000 lämpöpumppua, jotka tuottavat uusiutuvaa lämpöenergiaa 5 TWh vuodessa ja lämpöpumppuihin investoidaan lähes 400 miljoonaa euroa vuosittain. Tulevaisuus näyttää hyvältä, sillä lämpöpumpuilla tuotettu lämpöenergia on hinnaltaan 3-6 c/kWh. Joka on halvempaa, kun muilla energialähteillä. Lataa Jussin esitys kokonaisuudessaan.

 

Esimerkkejä lämpöpumppujen hyödyntämisestä

Lahtiset yhtymän talousjohtaja Markku Seppälä piti vauhdikkaan ja kiinnostavan esityksen kiinteistösijoittajan näkökulmasta energiaremontteihin. “Eurot ja asenne vaikuttivat tehtyihin ratkaisuihin,  ei turhanpäiväiset kalkyylit“. Esityksessä oli runsaasti kiinnostavia esimerkkejä, mm. Tampereen rumimmaksi valittu kiinteistö.
Lataa Markun esitys kokonaisuudessaan.

Aarni Tervonen, Wasenco, esitteli ratkaisua, jolla talteenotetaan kiinteistöjen jätevedestä lämpöenergiaa. Energian määrä, jonka kiinteistöt hukkaavat jätevesiin on 7,2 TWh, joka vastaa energiamäärältään miljoonaa tonnia kivihiiltä. Janne Heinonen, Enermix, esitteli tapauksessa, jossa on yhdistetty jäteveden ja poistoilman talteenotto kerrostalossa.
Lataa Aarnin ja Jannen esitys kokonaisuudessaan.

Ilkka Kakko, Polarsol, esitteli uuden sukupolven lämmönvaihtimen, jolla on monta sovellusaluetta. Lämmönvaihtimen toimintaa osana hybridijärjestelmää (aurinkokeräin, hukkalämmön talteenotto, lämpöakku) voi seurata netissä olevan palvelun avulla.Lataa Ilkan esitys kokonaisuudessaan.

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

 

Lämpöpumppupäivän koko esitysaineisto.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää seuraavia HTML tageja ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>