Case Mobisol: aurinkoenergiaa kännykkämaksulla Afrikkaan

by

Sitran tuoreen Cleantech kasvuun! -raportin (2015) tavoitteena on antaa suomalaisille päättäjille ja yrityksille tuoretta tietoa hyvistä käytännöistä, joilla cleantechiä voidaan edistää ja kaupallistaa. Raportissa esitellään kaksi innovatiivista berliiniläistä aurinkoenergiayritystä Mobisol ja SolarKiosk (s 24-25.), jotka tuottavat innovatiivisia palveluita Afrikkaan.

Suomessa on vahvaa energia-, äly- ja mobiiliteknologiaosaamista, joten erityisesti Mobisolin liiketoimintakonseptista voidaan ottaa mallia täälläkin. 

Case Mobisol

Mobisolin palvelukonsepti yhdistää mikrorahoituksen, aurinkoenergian, matkapuhelimet ja älyteknologian, lisäksi se ottaa huomioon kohdemaiden ihmisten tilanteen ja tarpeet. Mobisolin tavoitteena on mahdollistaa kotitalouksille aurinkoenergian käyttö siellä, missä ei ole pääsyä sähköverkkoon. Maailmassa noin 1,3 miljardia ihmistä asuu sähköverkon ulottumattomissa. Esimerkiksi nigerialaisista vain 38 prosenttia on sähköverkon piirissä. 

Mobisolin liiketoimintaideana on palvelukonsepti, jossa kotitalouden aurinkosähköjärjestelmä maksetaan pienissä kuukausierissä kännykän avulla. Sähkön käyttö voidaan katkaista etänä, jos lasku jää maksamatta. Kun lasku on maksettu, sähköt kytketään taas päälle. Afrikassa matkapuhelinta käytetään hyvin yleisesti laskujen maksamiseen. Esimerkiksi tansanialaisista vain yhdellä prosentilla on pankkitili, mutta noin 70 prosenttia käyttää matkapuhelinta maksuvälineenä. Matkapuhelimet ovat jo hyvin yleisiä, esimerkiksi nigerialaisista jo 89 prosenttia omistaa matkapuhelimen. 

Vuonna 2010 perustetun Mobisolin markkina-alueena on Saharan eteläpuolinen Afrikka. Tansaniassa ja Ruandassa yli 25 000 kotitaloutta on ostanut Mobisolin kautta aurinkosähköjärjestelmän, ja yritys laajentaa tällä hetkellä toimintaansa muihin Afrikan maihin.

Yritys kehittää palvelukonseptiaan läheisessä yhteistyössä asiakkaidensa kanssa. Aurinkosähköjärjestelmiä on erikokoisia, niistä suurimmat mahdollistavat myös asiakkaille liiketoiminnan pyörittämisen. Mobisol ei tuota itse myymäänsä teknologiaa, vaan ostaa laitteet alihankintaverkostoltaan. Tuotteet testataan yhdessä saksalaisten tutkimuslaitosten kanssa, jotta ne vastaavat yrityksen laatuvaatimuksia. 

Mobisolin Berliinin toimistossa on noin 500 työntekijää, ja määrä kasvaa jatkuvasti. Mobisol sai aluksi merkittäviä summia julkista rahoitusta toimintansa käynnistämiseen ja pilotointiin, mutta yrityksen kasvaessa sen rahoituspohja on siirtynyt yksityiseksi. 

Referaatin laatija:

Karoliina Auvinen

Lähde

Kangas Hanna-Liisa et al. 2015. Cleantech kasvuun! Sitran selvityksiä. ISBN 978-951-563-939-4. ISSN 1796-7112. Saatavissa: www.sitra.fi/julkaisut/Selvityksi%C3%A4-sarja/Selvityksia101.pdf

Alunperin julkaistu Finsolar-hankkeen blogauksena 1.12.2015

Ajankohtaista

solnet Kaj Kangasmäki aurinkosähkö

EAB Private Equity ja Tesi sijoittavat 15 miljoonaa euroa Solnet Green Energyyn vauhdittaakseen energiaomavaraisen Euroopan rakentamista

EAB Private Equity ja Tesi (Suomen Teollisuussijoitus) ovat tehneet 15 miljoonan euron sijoituksen suomalaiseen aurinkoenergiayritys Solnet Green Energyyn. Sijoitus mahdollistaa Solnetin kasvun kiihdyttämisen yrityksen kotimarkkinoilla Suomessa ja erityisesti nopeimmin kasvavilla markkinoilla Euroopassa.   Perustajaosakkaat Arttur Kulvik ja Kaj Kangasmäki jatkavat yrityksen suurimpina omistajina. Vuonna 2014 perustetun yrityksen sijoittajiin ja neuvonantajiin kuuluvat alan pioneerit ja aurinkosähköteollisuuden […]