Osallistaminen luo uutta bisnestä

Joukkorahoittaminen ei ole ainoastaan vaihtoehtoinen keino hankkia pääomaa projektiin. Se on ennen kaikkea oiva tapa osallistaa ihmisiä: yhteisöllistää ja innostaa. Onko osallistaminen vain mukavaa ja hyvämielistä vai onko sillä myös taloudellinen arvo?

 

Reykjavikin joukkorahoitusseminaariin valmistautuessani kahlasin läpi kahta Britanniassa tehtyä tutkimusta ihmisten osallistamisesta tuulivoimaprojekteihin.

Ensimmäisessä tutkimuksessa Walker ja Devine-Wright (2008) pyrkivät selventämään yhteisöllisten energiaprojektien käsitettä luomalla viitekehyksen. Yhteisöllisyys määrittyy heidän mukaansa siitä, miten lähiyhteisö on huomioitu voimalan rakennuttamisen prosessissa ja aikaansaatujen hyötyjen jakamisessa.

walker11

Tämän viitekehyksen yhdistäminen Warrenin ja McFadyenin (2010) tutkimuksen kanssa avaa mielenkiintoisia näkökulmia. Tutkimuksessaan he tarkastelivat kahta noin parinkymmenen kilometrin päässä toisistaan sijaitsevaa lounaisskotlantilaista tuulivoimahanketta yhteisöjen näkökulmasta.

Voidaan sanoa, että Kintyren voimalahanke oli malliltaan perinteinen: ulkopuolinen projektiyhtiö suunnitteli ja rakennutti voimalan haalien aikaansaadut hyödyt. Gighan tuulivoimalat pystytettiin paikallisen osuuskunnan voimin. Tuotettu sähkö ja tulot jäivät kylään.

walker21Warren ja McFadyen kartoittivat Gighan ja Kintyren projektien valmistumisen jälkeen paikallisten suhtautumista tuulivoimaan. Miten paikalliset suhtautuvat voimaloiden ulkonäköön? Mitä mieltä he ovat, mikäli alueelle rakennettaisiin lisää tuulivoimaa?

walker41
walker3-011

Näitä tutkimustuloksia tulkitessa herää huomio Suomen tuulivoimateollisuuden tilanteesta lakitupiin jumittuneine projekteineen. Olisiko tilanne uusien projektien luvittamiseksi toinen, jos projektiyhtiöt hyödyntäisivät osallistavampia tulonjakomalleja?

Osallistaminen ei ole vaivatonta saati ilmaista. Reilun tulonjaon tarjonnut ja näin paikallisyhteisöä osallistanut rakennuttaja naureskelee jatkossa kuitenkin uudet voimalaluvat kainalossaan.

 

Kirjoittaja:

Jukka Kajan
Joukon Voima

 

Lähteet:

Walker, G., & Devine-Wright, P. (2008). Community renewable energy: What should it mean?. Energy policy, 36(2), 497-500.
Warren, C. R., & McFadyen, M. (2010). Does community ownership affect public attitudes to wind energy? A case study from south-west Scotland. Land Use Policy, 27(2), 204-213.

 

Alunperin julkaistu Joukon Voima blogi-kirjoituksena 20.9.2015.

Ajankohtaista

Solnet aurinkosähkö

Solnet Groupin hallitusta vahvistetaan kahdella huippujohtajalla – Bruce Douglas ja Martin Baart

Solnet Group, joka toimii ainoana suomalaisena aurinkoenergia-alan yrityksenä Euroopan laajuisesti jatkaa kasvuaan ja kansainvälistymistään ja on nyt nimittänyt kaksi uutta hallituksen jäsentä; Bruce Douglas:in ja Martin Baart:in. Bruce Douglasilla on pitkä kokemus aurinkoenergia-alalta, ja hän on toiminut mm. pitkään Solar Power Europen varatoiminnanjohtajana ja operatiivisena johtajana. Hän on ollut mm. perustavana puheenjohtajana aloittamassa aurinkoenergiayhdistysten kattojärjestöä […]