Making of the Lähienergiatori

Ihmisissä on sisäänrakennettu halu tietää, miten menestystarina syntyy. Tässä on yksi tarina, joka paljastaa Lähienergiatorin järjestämisen taustoja ja sen tekijöiden ajatuksia. Toivottavasti se auttaa sinua unelmiesi tavoittelussa ja niiden toteuttamisessa.

 

Alkuvuodesta 2015 Lähienergialiitto päätti, että Lähienergiatorin järjestelyt voi aloittaa. Talven ja kevään aikana tapahtuman järjestäjät kokivat ylä- ja alamäkiä, myötä- ja vastoinkäymisiä, mutta sinnikkyys palkittiin. Tämä on heidän tarinansa, jonka kertoo osa järjestelyihin osallistuneita.

Narinkkatori torstai-iltana 21.5.2015 kello 18:30 ja perjantaina 22.5.2015 8:30 kaikki oli valmista.

Kuvaaja Tapio TuomiKuvaaja Tapio Tuomi

 

Puheenjohtaja Raimo Lovio, Lähienergialiitossa kannustetaan oma-aloitteisuuteen hankkeiden ideoinnissa ja läpiviennissä. Miten yhden ihmisen ideasta syntyi näinkin vaikuttava tapahtuma kuin Lähienergiatori?

Kuvaaja Maaria Laukkanen, CC-BY-4.0
Kuvaaja Maaria Laukkanen, CC-BY-4.0

Uusiutuva energia energisoi, liittää ihmisiä yhteen ja rohkaisee ottamaan koviakin haasteita tulevaisuuden luomisessa. Sää eli onni suosii tunnetusti vain rohkeaa.

 

Maaria Laukkanen, sinulla oli suuri ja tärkeä rooli tapahtuman ideoinnissa ja järjestelyissä: miksi Lähienergiatori toteutettiin?

Kuvaaja Tapio Tuomi
Kuvaaja Tapio Tuomi

Koska ihmiset ovat tutkitusti hyvin kiinnostuneita uusituvista ja ilmastonmuutoksesta, mutta samalla liikkeellä on vääriä uskomuksia näihin ratkaisuihin liittyen. Maailmaa voi muuttaa vain tekemällä jotain uutta ja Lähienergialiitosta löytyi riittävästi samalla tavalla ajattelevia ihmisiä sekä motivaatiota toteuttamaan se.”

 

Leena Kontinen, mitä lavaohjelmalta haluttiin ja miten sen toteutuksessa onnistuttiin?

Kuvaaja Hanna-Liisa Kangas

Haluttiin esitellä yleisölle innostavasti erilaisia uusiutuvaan energiaan ja energiatehokkuuteen liittyviä ratkaisuja ja hankkeita. Lyhyitä tietoiskuja täydensivät syventävämmät paneelikeskustelut. Oli myös todella tärkeää käyttää tilaisuus poliittiseen vaikuttamiseen, ja poliitikkopaneeliin saapuikin osa osallistujista suoraan hallitusneuvotteluista. Kaikkiaan lavaohjelma oli ikään kuin tiivistelmä ja heijastus torin kaikesta tarjonnasta hienolla musiikilla täydennettynä. Suunnittelu vaati aikamoista minuutti- ja palapeliä, mutta onnistuttiin hienosti – kiitos kaikkien tekijöiden, juontajien, osallistujien ja kiinnostuneen yleisön. – Kaikkiaan aurinkoinen Lähienergiatori osoitti kannustavasti, että olisimme valmiita myös Suomessa vastaamaan ilmastonmuutoksen haasteeseen vaadittavalla energiamurroksella. Jatketaan ihmeiden tekemistä, ei tässä muukaan auta”, hymyilee Kontinen.

 

Mika Koskinen, telttojen pystytyksen ja purun jäljiltä sinulla on hartiat kipeinä. Ja aivoissa sellainen entropia, että et kuulemma osaa teetä kuppiin kaataa, kun et tiedä menikö sinne lämmin vesi, jonka 420 KJ/kg on aikaansaatu milläkin hiilijalanjäljellä?

Kuvaaja Tapio Tuomi
Kuvaaja Tapio Tuomi

Tiedämme, että tuon Lähienergiatori-projektin energiat syntyivät arvojen ja motivaatioiden kertaantumisella, mutta flow-tilan, jossa ei edes huomaa pinonneensa 100 alumiiniprofiilia, synnyttää sosiaalisen kanssakäymisen lähienergia – ja tämä, juuri siksi että siinä meillä on se entropia, jossa premissit, argumentaatiot ja kriittinen ajattelu ovat saaneet kyytiä.”

 

Jens Gellin, Lähienergiatori oli tapahtumana iso ja järjestettiin erittäin näkyvällä paikalla: miksi on mahdollista onnistua?

Kuvaaja Maaria Laukkanen, CC-BY-4.0
Kuvaaja Maaria Laukkanen, CC-BY-4.0

Kun asemasta, roolista tai taipumuksista riippumatta joukko lahjakkaita ja päämäärätietoisia ihmisiä asettaa itsensä rohkeasti tilanteeseen jossa ei aikaisemmin ole ollut, tietoisena siitä että toiminnalla on erityisen suuri yhteiskunnallinen merkitys.

 

Kati Berninger, Lähienergiatorille osallistui monta koululuokkaa ja nuoria muusikoita. Miksi nuorten saaminen mukaan on tärkeää?

Kuvaaja Maaria Laukkanen, CC-BY-4.0
Kuvaaja Maaria Laukkanen, CC-BY-4.0

Nuoret ovat tulevaisuuden rakentajia, päättäjiä ja asiakkaita. He suhtautuvat ennakkoluulottomasti uusiin ratkaisuihin ja opettavat myös vanhempiaan. Uusiutuva energia ei juuri sisälly kouluopetukseen. 14-vuotias tyttäreni vietti koko päivän Lähienergiatorilla ja sanoi oppineensa enemmän kuin viikossa koulussa.

 

Nyt kun ensimmäinen Lähienergiatori on takana Janne Käpylehto, mitä sanot: tuleeko ensi vuonna Lähienergiatori?

Kuvaaja Maaria Laukkanen, CC-BY-4.0
Kuvaaja Maaria Laukkanen, CC-BY-4.0

Juttelin yritysedustajien kanssa ja kovin olivat tyytyväisiä järjestelyihin, yleisömäärään ja hintatasoon. Eri alan yrityksiä oli hienosti esillä, mutta konsepti on niin mahtava että hieman laajentamistakin voi harkita. Fiilis torilla oli hyvä, fiksujen energiaratkaisuiden edustajat osaavat puhaltaa yhteen hiileen. Tori onnistui niin mahtavasti että voisi kuvitella sen olleen jokavuotinen jo pitkään. Selvästi tälläiselle tilaisuudelle oli suuri tarve.

 

Tämä tarina on tosi ja kertoja elää. Muistakaa haaveilla!

 

PS. Kiinnostaako miten tapahtuma sitten onnistui? Noh, sehän oli menestys. Itse päivän tapahtumista voit lukea oman jutun.

 

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

Ajankohtaista

aurinkosähkö

Helsingin yliopisto rakentaa Suomen suurimpiin kuuluvan aurinkosähkövoimalan Viikkiin

Ensi kesänä valmistuva laitos on nimellisteholtaan 1,2 megawattia. Aurinkopaneelit sijoitetaan Viikin kampuksen rakennusten katoille ja hankkeen toteuttaa Oulun Energia Oy.   Helsingin yliopiston Viikin kampukselle nousee Suomen mittakaavassa merkittävän kokoinen aurinkovoimala. Yliopiston voimalan nimellisteho on 1,2 megawattia, mikä on lähes 0,4 megawattia enemmän kuin Suomen tällä hetkellä suurimmassa käytössä olevassa aurinkovoimalassa Helsingin Kivikossa. Rakennustyöt aloitetaan […]