Älykkäät energiaratkaisut

Tulevaisuudessa energiajärjestelmä hyödyntää hajautettua, uusiutuvan energian tuotantoa, älykkäitä verkkoja ja energiatehokkaita ratkaisuja energiankäytössä. Meidän kuluttajien rooli – aktiivisina ja energiatehokkaina toimijoina – vahvistuu ja älykkäiden energiaratkaisujen edistäminen luo uutta liiketoimintaa ja työllistää.

 

Älykäs verkko

Älykäs sähkö- tai lämpöverkko on kaksisuuntainen: sieltä saa energiaa ja sinne voi syöttää energiaa. Kaksisuuntainen verkko tukee paikallista hajautettua tuotantoa.

Käytännössä älykäs sähköverkko tarkoittaa nykyisten verkkojen täydentämistä tietoliikenneverkolla, joka mahdollistaa energiankäytön ja -tuotannon seurannan, laitteiden etähallinnan ja esineiden internetin. Tulevaisuudessa sähkölaitteita voidaan yhä paremmin automatisoida ja hallita internetin tai sähköverkon välityksellä.

Älykkäät energiatehokkaat rakennukset

Tilanne

Rakennusten lämmitykseen käytetyn energian määrä on Suomessa noussut 2010-luvulle saakka, minkä jälkeen se on tasaantunut ja kääntynyt lievään laskuun (Kuva 1). Asumisen energiankulutuksessa ei ole nähtävissä suuria muutoksia 2010-luvun aikana (Kuva 2).

Matalaenergiarakentaminen ja älykkäät energiajärjestelmät mahdollistavat sen, että rakennuksissa voidaan tuottaa vuositasolla jopa enemmän energiaa kuin ne kuluttavat. Asukkaiden energiaomavaraisuus lisääntyy. Vähäinen energiankulutus on helppo kattaa uusiutuvilla energialähteillä ja vähentynyt energiankulutus pienentää päästöjä. Energiakustannusten laskiessa myös yleiset asumiskustannukset laskevat.

Matalaenergiarakennuksissa on vedoton sisäilmasto ja paksut eristeet eristävät myös ääntä. Matalaenergiarakentaminen parhaimmillaan vähentää ja yksinkertaistaa rakennuksen taloteknisten järjestelmien määrää ja lisää siten toimintavarmuutta. Järjestelmiä on myös tasaisempien sisäolosuhteiden ansiosta helpompi säätää tarpeen mukaan. Mahdollisten energiakatkojen aikana rakennus ei jäähdy niin nopeasti kuin tavanomaiset rakennukset.

Älykkäät, tarpeen mukaan ohjautuvat, järjestelmät lisäävät energiatehokkuuden lisäksi asukkaiden asumis- ja käyttömukavuutta sekä turvallisuutta mahdollistamalla esimerkiksi sähkölaitteiden sammuttamisen etäohjauksella. Sekä sähkön että kaukolämmön kysyntäjoustoon liittyvät ratkaisut pienentävät energian kulutuspiikkejä.

Rakentamisen energiatehokkuusmääräykset vievät matalaenergiarakentamista sekä uudis- että korjausrakentamisessa eteenpäin. Matalaenergiarakentaminen on käynnistynyt, mutta se etenee hitaasti. Suomessa on arviolta joitakin satoja matalaenergiataloja ja kymmeniä nollaenergiataloja.

Eri uusiutuvia energialähteitä yhdistelevät hybridijärjestelmät sekä sisäolosuhteita ohjaavat automaatiojärjestelmät lisääntyvät.

Kehitysnäkymät

Energiatehokkuusmääräykset ohjaavat rakentamista matala- ja nollaenergiarakennusten suuntaan. Osaamisen kehittäminen, jo rakennetuista taloista kertyvät kokemukset ja entistä tiiviimpi yhteistyö eri asiantuntijoiden kesken luovat mahdollisuuksia kehittää toimivia ja luotettavia matalaenergiakonsepteja.

Erityisesti korjausrakentamisen energiatehokkuudessa on suuri potentiaali. Lähiaikoina tehdään suuri määrä julkisivu- ja linjasaneerauksia, joiden yhteydessä tehdään myös energiakorjauksia. Uudet teolliset ja nopeat ratkaisut helpottavat korjaushankkeita yhä useammin.

Rakennuksista on tulossa älykkäitä ja älykkäällä teknologialla voidaan mm. seurata energiankulutusta reaaliaikaisesti ja ohjata energiankäyttöä joustavasti. Älykkäällä teknologialla on suuret kasvun mahdollisuudet. Suomessa on tällä alalla paljon osaamista ja kotimarkkinat voivat auttaa vientiin.

Älykkäisiin, energiatehokkaisiin rakennuksiin saadaan hyvällä suunnittelulla juuri tilanteeseen sopiva yhdistelmä uusiutuvia energialähteitä. Suomi on maailman kärkimaita rakennusten tietomallintamisessa, millä voidaan parantaa suunnittelun ja toteutuksen sekä ylläpidon laatua, sekä edesauttaa eri energiajärjestelmien simuloimista jo ennen rakentamista.

Määrällinen arvio tulevasta

Rakennusten energiankulutuksen vähentämisen potentiaali on suuri. Älykkäällä energian käytöllä ja energiatehokkuuden lisäämisellä on periaatteessa mahdollista saada rakennusten energiankulutus vähenemään 20 % vuoteen 2020 mennessä, 35 % vuoteen 2030 ja 50 % vuoteen 2050 mennessä vuoden 2010 tasoon verrattuna. Nämä luvut perustuvat VTT:n laskelmaan, jonka mukaan rakennusten energiankulutusta voidaan vähentää 22 % 2020 mennessä ja 57 % vuoteen 2050 mennessä vuoden 2010 tasosta jos otetaan tehokkaasti käyttöön jo markkinoilla olevat energiatehokkaimmat vaihtoehdot sekä lisätään korjausrakentamisen volyymiä merkittävästi (Kuva 3).

Kuva 3. Rakennusten energiatehokkuuden parannuksen potentiaali 2010-2050 parhaan käytettävissä olevan teknologian (BAT) mukaan (Tuominen ym. 2011). Korjausrakentaminen 3.5 % vuodessa, uudisrakentaminen 1 % vuodessa. Asuintaloissa vuotuinen lämmitysenergian tarve 15 kWh/m2, muissa 9 kWh/m2.

 

Haasteet

Matalaenergiarakentamisen kenttää värittävät vanhat ennakkoluulot, joiden perusteella energiatehokkuuden parannuksia vastustetaan. Asiantuntijoillakin on osittain erilaisia näkemyksiä matalaenergiarakentamisesta. Kilpailevia näkemyksiä ovat perinteisiin rakennusmenetelmiin ja luonnonmukaisiin materiaaleihin perustuva ekorakentaminen ja moderni tiiveyteen ja hyvin hallittuihin ilma- ja energiavirtoihin perustuva rakennuskonsepti.

Rakennushanke etenee perinteisesti siten, että ensin suunnitelmat tekee arkkitehti, sitten rakennesuunnittelija ja sen jälkeen LVI-suunnittelija. Rakennusurakka on pilkottu pieniin osiin. Tällä perinteisellä mallilla ei saada kokonaisvaltaisesti toimivia rakennuksia, mikä on entistä tärkeämpää matalaenergiarakentamisessa.

Esimerkiksi paksut eristeet aiheuttavat pahimmillaan rakennusten ylikuumenemista, kun suunnittelupöydällä ei vielä ymmärretä passiivisten viilennyskeinojen, kuten ikkunasuuntauksen, varjostusten, lämmönjakoputkien lämpöeristämisen ja yöviilennyksen tärkeyttä.

Talotekniset järjestelmät vaativat huolellista käyttöönottoa ja käyttäminen osaamista. Perinteisessä rakentamisprosessissa rakennus pyritään luovuttamaan tilaajalle mahdollisimman nopeasti ja vain reklamoidut viat korjataan. Tällöin talotekniikan puutteellista toimintaa ei välttämättä huomata, vaan rakennuksen energiatehokkuus voi jäädä reilusti laskelmia heikommaksi.

Rakennuttajat kiinnittävät yleensä huomiota investointikustannuksiin, kun energiatehokkaiden ratkaisujen maailmassa olisi syytä vertailla eri vaihtoehtojen elinkaarikustannuksia. Lisäksi rajalliset taloudelliset resurssit aiheuttavat sen, että liian nopealla aikataululla ei ole mahdollista tehdä laadukasta suunnittelu- ja rakennustyötä. Liiallinen kiire on yksi syy valmistuneiden kohteiden peruslaatuongelmiin.

Myös hybridijärjestelmien käyttökelpoisuus kärsii siitä, että rakennuttajat eivät investoi riittävästi laadukkaaseen suunnitteluun.

Matalaenergiarakentamiseen ja älykkääseen talotekniikkaan liittyvä teollisuus

Lähienergialiiton jäsenistä rakennusten energiatehokkuuteen liittyvät BaseN, Fourdeg ja Opti Automation Oy, jotka tuottavat älykkäitä ohjausjärjestelmiä rakennuksiin. Matala- ja nollaenergiarakentamista edustaa Rakteekki ky. Hybridijärjestelmien suunnitteluun erikoistuneita yrityksiä on jäsenistä mm. Ekolämmöx Oy.

Rakennusalan yrityksistä matalaenergiarakentamisen edelläkävijöitä ovat mm. Rakennusliike Reponen erityisesti kerrostalojen matalaenergiarakentamisessa ja Green Build Oy passiivipientaloissa. Rakennuttajista voidaan mainita TA-talot ja Järvenpään mestariasunnot.

Lähienergialiitolla on nollaenergiarakentamiseen liittyvää toimintaa, Nollaenergiainfo.fi, joka tuo mm. kansainvälisen passiivitalostandardin mukaista osaamista ja kehitystyötä Suomeen.

Tärkeimmät poliittiset kysymykset

  • Energiankulutukselle tarvitaan selkeä vähentämistavoite tuleville vuosikymmenille.
  • Riittävän kunnianhimoiset 0-energiamääräykset myös korjausrakentamiseen
  • Valtion tukea tai edullisempia lainoja energiaremontteihin
  • Energiatehokkuuden ESCO-hankkeiden toteuttamismahdollisuuksien parantaminen – Kuntien toimiminen energiatehokkaiden rakennusten edelläkävijänä ja pilotoijina, kohteena esimerkiksi kuntien 300 000 vuokra-asuntoa
  • Kuntiin kattavasti asumisen kehittämisen suunnitelmat, jotka huomioivat uudis- ja korjausrakentamisen kehittämistarpeet ja energiatehokkuuden sekä paikalliset energiantuotantovaihtoehdot
  • Rakennusvalvonta entistä enemmän edistämään energiatehokasta ja laadukasta rakentamista ja rakennuttamista

Lisätietoja

Lähienergia – rakennamme puhtaan energian Suomea

 

Artikkeleita älykkäistä energiaratkaisuista

aurinkosähkö kannattavuus

Sähkön pientuotannon kannattavuus säilyy ennallaan

7.3.2024

Tämän kirjoituksen taustalla on 4.3.2024 Helsingin Sanomissa julkaistu artikkeli ”Huonoja uutisia aurinko­paneelit asentaneille: käynnissä on uudistus, joka uhkaa tuhota paneelien hyödyn”. Sain sen takia monia yhteydenottoja aurinkosähkön ostoa harkitsevilta, nykyisiltä käyttäjiltä ja niitä myyviltä tahoilta. Kaikki olivat hyvin hämmentyneitä kirjoituksen sisällöstä. Minun tavoitteena on kertoa hieman taustaa, kerrata perusteet ja… Lue lisää…

ENPA

Mitä ratkaisuja yrityksellänne on tarjota energiapositiivisten alueiden suunnitteluun? Vastaa kyselyyn

1.2.2024

Vantaan kaupunki kartoittaa energia-, kiinteistö- ja rakennusalojen yritysten ajankohtaisia näkemyksiä alueellisista energiaratkaisuista ja energiapositiivisista alueista. Helmikuun ajan avoinna olevan verkkokyselyn pohjalta laaditaan markkinaselvitys, jonka tuloksia on tarkoitus hyödyntää useissa ajankohtaisissa aluekehityshankkeissa ja suunnittelukohteissa Vantaalla ja muualla pääkaupunkiseudulla. Kaupungeissa tehdään merkittäviä energiankäyttöön, ja sitä kautta hiilidioksidipäästöihin vaikuttavia alueellisia ratkaisuja ja investointeja.… Lue lisää…

10 vuotta lähienergiaa kansi

Vuonna 2023 juhlittiin Lähienergialiiton kymmenvuotista taivalta

26.1.2024

Vuosi 2023 piti sisällään mm. energiapolitiikan vuoden huippukohta oli Dubain ilmastokokouksen sopu luopua fossiilisista polttoaineista, puhdas lämmitysjärjestelmä perustuu hajautettuun tuotantoon ja monipuoliseen teknologiaan, yhteisöenergian hyödyntäminen on mahdollista  yhä laajemmalle joukolle, tulevaisuuden energiajärjestelmä rakentuu älykkäistä ja joustavista ratkaisuista, vetyyn asetetut toiveet alkoivat muuttua konkretiaksi, biokaasun liikennekäyttö kasvaa jakeluverkoston laajentuessa, aurinkosähkön pientuotannon… Lue lisää…

liikenne

Tutustu Business Finlandin Decarbonized Cities Finland ohjelmaan

20.11.2023

Vuoden 2023 alussa käynnistyi käynnistyi Business Finlandin Decarbonized Cities Finland ohjelma, joka jatkuu vuoteen 2028. Ohjelman tavoitteena on, että Suomi tunnistetaan kestävien, hiilineutraalien kaupunkiratkaisujen tarjoajana ja että suomalaiset organisaatiot löytävät kansainvälisiä yhteistyö- ja liikekumppaneita. Ohjelma edistää kilpailukykyisten ratkaisujen syntymistä maailmalla oleviin tarpeisiin ja tavoitteena on vahvistaa tulevaisuuden vientipotentiaalia. Ratkaisujen tulee… Lue lisää…

FrEE-hanke järjesti Älykkäät järjestelmät ja energiatehokkuus kiinteistöissä -koulutustilaisuuden

11.5.2023

Mitä ovat Empathic Building tai SRI-älyvalmiusindikaattori? FrEE-hanke järjesti 26.4.2023  Metropolialla Älykkäät järjestelmät ja energiatehokkuus kiinteistöissä -koulutustilaisuuden. Tilaisuuden avasi ja juonsi Lähienergialiiton toiminnanjohtaja Tapio Tuomi. Osa esityksistä videoitiin, katso ne tämän linkin avulla. FrEE-hanke tilaisuuden järjestäjänä Tilaisuuden avaussanojen jälkeen kuulimme FrEE-hankkeesta, jota meille esitteli yliopettaja Antti Tohka Metropoliasta. FrEE-hanke on kohdistettu… Lue lisää…

talotekniikkaa

Oulun Energia rakentaa Nokian tarpeisiin älykkään energiakeskuksen – tuottaa jäähdytyksen ja hyödyntää hukkalämmöt

26.4.2023

Oulun Energia ja Nokia ovat solmineet sopimuksen energiakeskuksen rakentamisesta Nokian vuonna 2025 valmistuvien toimi- ja tuotantotilojen yhteyteen Oulun Linnanmaalle. Energiakeskus tuottaa Nokian toimintojen tarvitseman jäähdytyksen. Jäähdytyksen yhteydessä syntyvä hukkalämpö puolestaan hyödynnetään Oulun Energian kaukolämpöverkossa.   Hanke on kokoluokaltaan merkittävä Oulun Energialle ja koko Oulun alueelle. Tilojen hukkalämmöstä kaukolämpöä tuottavia ja… Lue lisää…

Optiwatti Voimatel

OptiWatilta uusi energianhallinnan kokonaisratkaisu aurinkosähkön tuotannon arvon maksimointiin

29.3.2023

Kotimainen älykkääseen energianhallintaan keskittynyt OptiWatti on kehittänyt pientaloille tavan aurinkopaneelien tuotannon arvon maksimointiin. Yhteen järjestelmään keskitetty energianhallinta perustuu energiankäytön ohjaukseen ennakoitavissa olevan tarpeen, oman tuotannon sekä sähkön hinnan perusteella. Sähkön kulutusta ohjataan hetkiin, jolloin se on halpaa tai sitä saadaan omasta aurinkosähköjärjestelmästä. Kalleimmat sähkön hinnat voidaan hyödyntää myymällä oma tuotanto verkkoon… Lue lisää…

Optiwatti

Lämmityksen optimointi automatisoi sähkön säästön – ”Merkittävä leikkaus energiakuluihin”

14.12.2022

Fiksu energiansäästö ei tarkoita palelemista kylmässä talossa ja pattereiden säätämistä käsin. Sähkölämmityksessä voi säästää helpomminkin. Rajusti nousseet sähkölaskut ovat sähkölämmittäjille iso murheenkryyni. Suomessa on yli puoli miljoonaa sähköllä lämmitettävää pientaloa, joissa kaivataan kuumeisesti energiakustannusten nousua helpottavaa ratkaisua käsillä olevassa energiakriisissä.   ”Kasvava joukko sähkölämmittäjiä on löytänyt ratkaisun, jolla on saatu merkittävä… Lue lisää…

aurinkosähkö solnet

Meijou hyödyntää aurinkosähköä päästöttömän rakentamisen hankkeissaan

9.11.2022

Toimitilaratkaisuja tarjoava rakennusalan yritys Meijou Oy panostaa ympäristöystävällisyyteen kaikissa urakan vaiheissa. Erityisesti sisätilojen lämmitys- ja viilennysratkaisuissaan yritys suosii aurinkovoimaa.   Eksoottisen kuuloisesta nimestään huolimatta Meijou on täysin kotimainen, pääasiallisesti voimakkaasti kasvavalla Pirkanmaan alueella operoiva rakennusalan yritys. Meijou elää itsekin kasvun aikaa, mutta on silti kyennyt toteuttamaan alkuperäisiä perusarvojaan, joista tärkein… Lue lisää…

uusivuosi ilotulitus

Hiedanrannasta hiilinegatiivinen kaupunginosa

22.8.2022

Enermix Oy valittiin Hiedanrannan Kehitys Oy:n kumppaniksi Tampereen kaupungin järjestämässä Tampere Energy Challenge -kilpailussa. Tampere Energy Challengen taustalla toimi RECO-hanke (Resilient Smart City Solutions Ecosystem).   Hankkeen aikana rakennetaan palvelu, joka mahdollistaa alueen energiavirtojen ja sisäolosuhteiden seurannan sekä tiedon jakamisen rakennusten välillä. Palvelua voidaan projektin jälkeen jatkaa ja jalostaa, kunhan… Lue lisää…

syksy

Lähienergialiiton uutiskirje 10/2021: Vuonna 2020 uusiutuvat energialähteet ohittivat ensimmäistä kertaa fossiiliset polttoaineet EU:n tärkeimpänä energianlähteenä

1.11.2021

Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Lokakuu tarjosi mm. seuraavaa: Uusiutuvan energian lupaneuvonta ja yhteyspisteviranomainen aloittanut toimintansa, Älylämmitys yli 100 vuotta vanhalle talolle, Isku investoi vastuulliseen kalustetuotantoon, Savolar luovutti Ranskan Ponsissa asiakkaalle aurinkokaukolämpökeräinkentän, Maksimihyödyt irti älykkäällä ohjauksella, Kaksisuuntainen matalalämpöverkko Skanssiin, Autotalliin ilmalämpöpumppu, Valmet Automotive rakentaa biokaasuterminaalin… Lue lisää…

sähkölinja

Älykäs sähköverkko, osa 2: Miksi älykäs sähköverkko tarvitaan mukaan ilmastotekoihin?

15.9.2021

Ilmastonmuutoksen torjuntaan tarvitaan jatkuvasti uusia ja entistä vaikuttavampia ratkaisuja. Laajeneva sähkönkäyttö on niistä merkittävimpiä. Jotta kokonaisuus toimii, on älykäs sähköverkko nousemassa tärkeään rooliin ilmastoratkaisuissa. Mitä sen avulla voidaan saada aikaan?   Suomella on kunnianhimoiset tavoitteet uusiutuvan energian käytön lisäämisessä. Tämä pätee myös sähköntuotantoon, jossa yhä enemmän sähköä tuotetaan uusiutuvalla tuuli-… Lue lisää…

tulevaisuus

Älykäs sähköverkko, osa 1: Mikä ihmeen älykäs sähköverkko?

7.9.2021

Mikä yhdistää järkevää sähkönkäyttöä kotona, ilmastonmuutoksen torjuntaa ja varmaa sähkönjakelua? Vastaus on älykäs sähköverkko.   Tekoälyllä ryyditetty sähköverkko on moniulotteinen kokonaisuus, joka vaikuttaa niin sähkönkäyttäjiin kuin yhteiskuntaan. Suomessa älykkään verkon rakentamiseen ja ylläpitoon liittyvä osaaminen on kansainvälisellä tasolla huippuluokkaa, eikä aivan helpolla löydy toista maata, joka olisi yhtä hyvä niin… Lue lisää…

Älykäs lämmitys Wattinen DNA

Nopeat säästöt yllättivät taloyhtiön

16.8.2021

Kun päätös piti tehdä, Helsingin Kontulassa sijaitseva As Oy Kotikonnuntie 9 teki sen nopeasti. Taloyhtiössä oltiin jo ennen korona-aikaa tehty toimia energiatehokkuuden parantamiseksi, mutta kun Wattinen esitti ehdotuksen älykkään lämmitysjärjestelmän asentamiseksi, se herätti heti kiinnostuksen.   ”Wattisen ehdottama ratkaisu älylämmityksestä ja huoneistojen lämpötilan seuraamisesta sekä helposta korjaamisesta kuulosti sen verran… Lue lisää…

sektori kytkentä

Sektori-integraatiotyöryhmän loppuraportti luovutettiin ministeri Lintilälle

30.6.2021

Työ- ja elinkeinoministeriön asettama energia-alan sektori-integraatiotyöryhmä luovutti raporttinsa elinkeinoministeri Mika Lintilälle 30.6.2021 pidetyssä webinaarissa. Sektori-integraatio kuvaa lisääntyvän päästöttömän energiantuotannon mahdollistamaa ja edellyttämää kehitystä, jossa energiaa siirretään, käytetään ja muunnetaan toiseksi uusilla tavoilla. Lähienergialiitto osallistui työryhmän työhön alusta lähtien asiantuntijajäsenenä. Työryhmän tärkeimmät toimenpide-ehdotukset liittyvät uusien ratkaisujen käyttöönottoon kaukolämpöjärjestelmässä, vetyratkaisujen käyttöönottoon ja… Lue lisää…

sähkölinja

Ilmastopaneelin selvitys: Sähköistymisellä on merkittävä rooli Suomen ilmastopäästöjen leikkaamisessa

23.6.2021

Energiajärjestelmien sähköistäminen voi merkittävästi vähentää hiilidioksidipäästöjä ja auttaa ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, kertoo Suomen ilmastopaneelin tuore selvitys. Sähkö pitää tuottaa vähäpäästöisesti, eikä tuotannon päästöjä saa ulkoistaa. Sähköistymisen oikeudenmukaisuus- ja turvallisuusvaikutukset tulee tunnistaa ja järjestelmän uudet pullonkaulat ennakoida.   Sähköistymisen avulla Suomen päästöjä voitaisiin leikata 95 prosenttia vuoteen 2050 mennessä, kertoo Ilmastopaneelin tuore… Lue lisää…

sähköauto lataus latauspiste

Parkkisähkö valittiin Baltian kestävän kehityksen kiihdytysohjelmaan – kumppanina Latvenergo

17.6.2021

Baltian suurimpiin lukeutuva energiayhtiö Latvenergo AS oli valitsemassa Parkkisähkö Oy:n Baltian ensimmäiseen kestävän kehityksen kiihdytysohjelmaan. Baltiaan ja Latviaan perustiin ensimmäinen kestävän kehityksen kiihdytysohjelma. Riian kaupunki, Swedbank, energiayhtiö Latvenergo sekä kauppaketjut Orkla ja Rimi Baltic ovat ohjelman taustavoimat.   Jokaisella taholla on oma kehityshaasteensa, jolla kukin haki ratkaisua kestävän kehityksen ongelmaan. Ohjelmaan… Lue lisää…

Jukka Aho Leanhet

Tekoäly, joka korvaa kaukolämmön tuotannon huipputehoa

3.6.2021

Jukka Ahon esitys keskittyi siihen miten tekoälyä voidaan hyödyntää rakennusten optimointiin, miten sitä voidaan skaalata niin että yksittäisten rakennusten optimoinnin sijaan optimoidaan kokonaisia kaupunkeja ja mitä hyötyjä tästä saadaan. Kirjoituksessa löytyy linkit esityksen videointiin ja käytettyyn esitysaineistoon.   Lähienergialiitto järjesti 20.4.2021 webinaarin otsikolla Kysyntäjousto ja älykkäät ratkaisut. Kysyntäjouston mahdollisuudet ovat olleet… Lue lisää…

Helsinki Energy Challenge voittaja HIVE luottaa lämpöpumppuihin, aurinkolämpöön, lämpövarastoihin ja joustavuuden lisäämiseen

3.6.2021

HIVE-ratkaisun tärkeimmät ominaisuudet ovat: vähitellen lisääntyvä uusiutuvan energian määrä, lämmön varastointiratkaisut, kaukolämpöverkon lämpötilan lasku – jolla poistetaan tarve korkeaa lämpötilaa tuottaville lämmönlähteille sekä lisää joustoa kulutukseen. Kirjoituksessa löytyy linkit esityksen videointiin ja käytettyyn esitysaineistoon.   Lähienergialiitto järjesti 20.4.2021 webinaarin otsikolla Kysyntäjousto ja älykkäät ratkaisut. Kysyntäjouston mahdollisuudet ovat olleet esillä ja julkisessa keskustelussa pitkään, sekä sähkön… Lue lisää…

sähkölinja

Lämpöpumppujen, konesalien ja sähkökattiloiden sähköveroalennukselle tukea selvityksestä

25.5.2021

Selvityksen mukaan veronalennukset lisäisivät kiinnostusta erilaisten hiilineutraaliutta edistävien ratkaisujen laajempaan käyttöönottoon. Kaukolämmön hintaan muutoksella ei arvioida olevan juurikaan vaikutusta.   Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman tavoitteena on, että Suomi saavuttaa hiilineutraaliuden vuonna 2035. Hallitusohjelman mukaan polttoon perustumattomia uusia kaukolämmön tuotantotapoja edistetään ja sähköveron veroluokkaan II siirretään kaukolämpöverkkoon lämpöä tuottavat lämpöpumput ja… Lue lisää…

aurinkovoimala paneeli katolla

Aurinkoenergian optimointiin ja energian kokonaishallintaan uusi teknologia – kiinteistönomistaja voi pian varastoida omaa sähköntuotantoaan ja korvata ostosähköä tekoälyohjatusti

19.5.2021

Aurinkopaneelien älyohjaus tekee itse tuotetun sähkön käytöstä ja varastoinnista helppoa ja kannattavaa. Energiansäästöön ja lämmityksen huonekohtaiseen ohjaukseen ja optimointiin erikoistuneen OptiWatin innovaatio mahdollistaa ylijäämäsähkön ohjaamisen kiinteistön energiaa varastoiviin kohteisiin kuten kiinteistöakkuun, vesivaraajaan, lattialämmitykseen tai sähköauton lataukseen. Näin aurinkoenergia saadaan osaksi kiinteistöjen kokonaisvaltaista energianhallintaa ja ennakoivaa ohjausta.   Voimatel-konserniin kuuluva OptiWatti… Lue lisää…

Älykäs lämmitys Wattinen DNA

Energiansäästöt ja ympäristöystävällisyys saivat valitsemaan Wattisen

17.5.2021

Pirkkalalainen taloyhtiö puntaroi älylämmityspalvelun hankintaa yli vuoden ajan, kunnes tapaaminen DNA:n Wattisen edustajan kanssa sinetöi päätöksen palvelun hankinnasta. Pirkkalalaisen Taloyhtiö As Oy Pirkkalan Kyöstintie 2:n vuoden mittainen prosessi saa pian päätöksensä, kun asukkaat saavat viimein uuden DNA:n Wattisen käyttöönsä.   Päätös palvelun hankinnasta tehtiin loppuvuonna 2020, mutta sitä harkittiin tarkasti yli… Lue lisää…

Yhteistyösopimus OptiWatti ja TAHKO.com: Tahko lähtee automatisoimaan kiinteistöjen lämmitystä

11.5.2021

Tahkon kiinteistöomistajat voivat pian säästää 40 prosenttia lämmitysenergiasta. Tahkon alueen keskusvaraamo TAHKOcom ja Kuopion Voimatel-konserniin kuuluva OptiWatti Oy ovat solmineet yhteistyösopimuksen energiaa säästävän etäohjaustekniikan jälleenmyynnistä.   Teknologian tavoitteena on säästää Tahkon alueen kiinteistöjen lämmityskustannuksissa ja vähentää CO²-päästöjä varauskalenteriin integroitavan lämmityksenohjausjärjestelmän avulla. ”Lämmitys kuluttaa ylivoimaisesti eniten energiaa kiinteistöissä. Ratkaisumme avulla lämpötilaa voidaan… Lue lisää…

voitto

Lähienergialiiton uutiskirje 4/2021: uusiutuva energia nousi fossiilisten ja turpeen ohi energian kokonaiskulutuksessa vuonna 2020

3.5.2021

Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Huhtikuu tarjosi mm. sähköautojen latausalustayritys Virta keräsi 30 M€ kasvurahoitusta –  vauhdittaa globaalia siirtymistä kestävään liikkumiseen. Energiahaaste 2021 -kilpailun voitti helsinkiläinen kerrostalo, jossa säästöprosentit yllättivät asukkaatkin. Gasum ja Rajavartiolaitos varmistavat testitoimitusten avulla biokaasun toimivuuden aluspolttoaineena sekä logistiikassa että käytännössä ulkovartioaluksella. Tulevia… Lue lisää…

Insinöörit koodaus

Talotohtori etävalvontapalvelut käytössä Leppäkoski Groupilla

26.4.2021

Enermix ja Leppäkoski-konserni ovat tehneet yhteistyötä jo useiden vuosien ajan. Leppäkoskella on käytössä Talotohtori 2.0 -palvelu sekä sen oma Server-alusta. Alustan kautta Leppäkoski pystyy hallinnoimaan kaikkia kiinteistöjään ketterästi ilman välikäsiä. Myös asiakkaille voidaan antaa tarpeen mukaan käyttöoikeuksia.   Leppäkoski otti Talotohtori 2.0 –palvelun käyttöön Ikaalisten toimitalon lämmityssaneerauksen yhteydessä. Saneerauksessa toimitalon… Lue lisää…

energiahaaste wattinen

Tässä on pääkaupunkiseudun fiksuimmin lämpöenergiaa säästänyt taloyhtiö – Energiahaaste 2021 -kilpailun voitti helsinkiläinen kerrostalo, jossa säästöprosentit yllättivät asukkaatkin

23.4.2021

Helsinkiläinen As Oy Mannerheimintie 43 a on voittanut DNA Oyj:n Wattisen järjestämän Energiahaaste 2021 -kilpailun, jossa etsittiin tänä talvena fiksusti eniten lämmitysenergiaa säästänyttä taloyhtiötä. Vuonna 1937 rakennetussa kerrostalossa säästettiin 8,83 % lämpöenergiaa.   Energiahaaste on Wattisen yhteistyökumppaneineen järjestämä, pääkaupunkiseudun kerrostaloyhtiöille avoin kilpailu, jossa pyritään vähentämään kaukolämpöenergian kulutusta taloyhtiöissä – eli… Lue lisää…

Älykäs lämmitys Wattinen DNA

Energiahaasteen finalistit saivat merkittäviä säästöjä

30.3.2021

Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla sijaitsevat taloyhtiöt sitoutuivat tänä talvena vähentämään lämmitysenergian käyttöä osana DNA Oyj:n Wattinen-älylämmityspalvelun Energiahaaste 2021 -kilpailua. Asiantuntijan laskelmat osoittavat millainen vaikutus saavutettaisiin, jos jokainen Suomen kaukolämmitetty taloyhtiö toimisi samalla tavalla, kuin kilpailun 10 finalistia.   Energiahaasteeseen osallistui kymmeniä taloyhtiötä pääkaupunkiseudulla. Kilpailun tarkoituksena oli löytää taloyhtiö, jossa kaukolämmön… Lue lisää…

Helsinki Energy Challenge

Savosolar ja Leanheat mukana Helsinki Energy Challenge -kilpailun voittajakonsortioissa

19.3.2021

Helsinki Energy Challenge -haastekilpailulla haettiin ratkaisuja, joiden avulla kaupunki voidaan tulevien vuosikymmenien aikana lämmittää kestävästi, ilman biomassan käyttöä. Lähienergialiiton jäsenyrityksen menestyivät hyvin tässä kilpailussa. Neljässä kymmenestä finaalin päässeestä konsortiossa oli mukana Lähinenergialiiton jäsenyritys. Voittaneissa konsortioissa Savosolar oli mukana HIVE-konsortiota ja Leanheat The Hot heart -konsortiossa.   Helsinki Energy Challenge -haastekilpailu… Lue lisää…

raha kannattavuus

Öljylämmityksen vaihtajille tarjottavaan avustukseen 10 miljoonan euron lisäpotti – avustuksen suosio jatkunut hurjana

26.2.2021

Vuoden 2021 ensimmäisessä lisätalousarvioesityksessä osoitetaan 10 miljoonan euron määräraha avustukseen, jota tarjotaan pientalojen omistajille öljylämmitysjärjestelmän vaihtamiseksi kestävämpään lämmitysmuotoon. Uudella määrärahalla tavoitellaan noin 2 500 pientalon öljylämmitysjärjestelmän vaihtamista, mikä vähentäisi taakanjakosektorin hiilidioksidipäästöjä vuodessa noin 14,5 kilotonnilla ja lisäisi työllisyyttä noin 300 henkilötyövuodella. ”Vähäpäästöisempään lämmitykseen kannustavasta avustuksesta tuli hitti. Pidän tärkeänä, että valtio… Lue lisää…

suurennuslasi tutkimus

Mies ja puolittuneen sähkölaskun arvoitus

15.2.2021

Olen sähkön pientuottaja ja energiajärjestelmän aktiivinen toimija ensimmäisessä polvessa. Kuudennen vuoden saavutuksista merkittävin oli ostosähkön määrän puolittaminen kahdeksassa vuodessa, pieni takaisku tapahtui aurinkosähkön ylijäämän hyödyntämisessä sähköauton lataukseen. Aikaisemmin olen kirjoittanut miksi tähän ryhdyin, miten ensimmäinen vuosi sujui, mitä toisena vuotena tapahtui, miten kolmas vuosi meni , mitä neljäntenä vuonna tapahtui ja miten viides vuosi… Lue lisää…

webinaari kevätkokous 2020

Vuonna 2020 Lähienergialiiton vaikuttamistoiminta otti vauhdikkaan digiloikan Zoom- ja Teams-alustoille

18.1.2021

Vuosi 2020 piti sisällään mm. älykkäät ohjausjärjestelmät takaavat energiatehokkuuden kasvun ja päästöjen vähentymisen asumismukavuuden kärsimättä, valtiolta suuri panostus tukien muodossa päästövähennyksiin asumisessa ja energiantuotannossa, hukkalämpöjen hyödyntäminen kaukolämpöverkoissa yleistyi, korona-vuosi ei hidastanut energia-alan yritysjärjestelyitä, kiinteistöjen hyödyntäminen kulutusjoustona vähentää varavoiman tarvetta ja hiilidioksidipäästöjä Suomessa, biokaasun jakeluverkko laajeni ja biokaasun käyttö joukko- ja raskaan liikenteen kalustossa lisääntyi. Lähienergialiiton vaikuttamistoiminta otti… Lue lisää…

vesi hana

Turku Energia ja Turun Seudun Vesi aiesopimukseen juomaveden lämmöntalteenoton pilottihankkeesta

13.1.2021

Turku Energia ja Turun Seudun Vesi Oy ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen koskien juomaveden lämmöntalteenottohanketta, jossa pilotoidaan lämmöntalteenottojärjestelmän käyttömahdollisuutta osana juomavedentuotanto- ja jakelujärjestelmää. Hanke käynnistyy hankeselvityksellä, jonka tulosten perusteella tehdään päätös jatkosta.   Hukkalämmön hyödyntäminen ja lämmön talteenotto ovat Turku Energian strategisten tavoitteiden keskiössä yhtiön selvittäessä fossiilisia polttoaineita korvaavia energiantuotantomahdollisuuksia, jotka eivät… Lue lisää…

Sopimus allekirjoitus

Voimatel Oy on siirtynyt yrityskaupalla kasvuyritys OptiWatti Oy:n pääomistajaksi

4.1.2021

KPY:n tytäryhtiö Voimatel Oy on siirtynyt yrityskaupalla kasvuyritys OptiWatti Oy:n pääomistajaksi. OptiWatin patentoitu teknologia mahdollistaa älykkäät energiasäästön ratkaisut ja siten hiilidioksidipäästöjen vähennyksen. Kauppa nopeuttaa Voimatelin strategista uudistumista energiahallinnan kokonaisvaltaiseksi asiantuntijaksi.   OptiWatin patentoitu teknologia mahdollistaa älykkäät energiasäästön ratkaisut ja siten hiilidioksidipäästöjen vähennyksen. Kiinteistöjen energiavirtojen hallintaohjelmisto ja laitteisto soveltuvat paitsi kotitalouksille,… Lue lisää…

Katunäkymä Helsinki

Wattisella vanhaan taloyhtiöön taloudelliset ja ilmastolliset säästöt

9.12.2020

Wattisen keväällä 2020 käyttöön ottaneessa taloyhtiössä kokemukset ovat olleet positiivisia. Asukkaat ovat todenneet tuotteen helpoksi käyttää ja lämmityskuluissa on kertynyt mitatusti säästöjä jo yli 30 prosenttia.   Helsingin ytimessä sijaitseva, 40-luvulla rakennettu arvokerrostalo As Oy Turuntie 110 halusi parantaa energiatehokkuuttaan ja lähti etsimään ratkaisuja sen mahdollisimman helppoon toteuttamiseen. Taloyhtiössä oli… Lue lisää…

energiahaaste wattinen

Energiahaaste: kuka vähentää eniten lämmitysenergian käyttöä talvella?

2.12.2020

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten alueella käynnistyy joulukuussa ensimmäinen taloyhtiöiden Energiahaaste, jossa taloyhtiöt pääsevät mittelemään kaukolämmön energiankulutuksen merkeissä. DNA Oyj:n Wattinen-lämmityspalvelun järjestämässä Energiahaaste 2021 -kilpailussa etsitään pääkaupunkiseudun eniten lämmitysenergiaa tulevana talvena vähentävää taloyhtiötä. Haaste auttaa taloyhtiöitä seuramaan energiankulutustaan ja keksimään uusia keinoja sen tehostamiseen. Kilpailuaika on 1.12.2020–28.2.2021 Asumisen lämmitykseen käytettävän energian… Lue lisää…

tulevaisuus

Flexible Europe voi olla koko EU:n kaipaama lippulaivahanke, jolla valtavat liiketoimintamahdollisuudet. Suomen viennille syntymässä uusi veturi

6.11.2020

Flexible Europe -ekosysteemi tarjoaa Suomen teollisuudelle huomattavat vientimahdollisuudet edistyksellisen teknologiaratkaisun myötä. ”Koko EU tarvitsee tällaista joustavaa digitaalista energiaratkaisua, joka tukee siirtymistä uusiutuvaan energiaan ja samalla luo huikean kysynnän uusille teknologia- ja ohjelmistoratkaisuille”, kuvaa johtaja Veikka Pirhonen Siemens Osakeyhtiöstä.   VR:n Päärautatieasema Helsingissä oli mitä sopivin foorumi Flexible Europe -ekosysteemin julkistustilaisuudelle.… Lue lisää…

virtuaalivoimala

Tekoälyn avulla kohti fossiilitonta energiantuotantoa

19.10.2020

Vantaan Energia, IT-palveluyhtiö CGI ja Sumitomo SHI FW kehittävät Suomessa täysin uudenlaista ratkaisua energiantuotannon ympäristövaikutusten vähentämiseen. Jo hankkeen ensimmäisessä vaiheessa onnistuttiin vähentämään Martinlaakson voimalaitoksen hiilidioksidipäästöjä yli 3 000 tonnia vuodessa dataa, analytiikkaa ja tekoälyä hyödyntämällä.   Vantaan Energia luopuu fossiilisista polttoaineista ripeällä aikataululla jo vuonna 2026. Fossiilittoman energiantuotannon mahdollistavat jätteiden… Lue lisää…

Ilmastonmuutos

Öljylämmityksen vaihtamiseen tarkoitetulla avustuksella suuri kysyntä

30.9.2020

Öljylämmitteisten pientalojen omistajat ovat halukkaita vaihtamaan lämmitysjärjestelmänsä kestävämpiin ratkaisuihin. Öljylämmityksen vaihtamiseen tarkoitetun valtionavustuksen kysyntä on jatkunut korkeana. Syyskuun alusta lähtien tarjottua avustusta on hakenut kolmen kuukauden aikana 7 567 pientalon omistajaa. Avustusta on arvioitu riittävän enintään 8 000 kotitaloudelle, joten noin 28 miljoonan euron määräraha on loppumassa. ”Avustus on jymymenestys, se… Lue lisää…

kerrostalo äly

Karjasillalle ainutlaatuinen ja energiatehokas alue-energiajärjestelmä ensimmäisenä Suomessa

16.9.2020

Oulun Energia Oy ja Hartela Oy ovat allekirjoittaneet hankesopimuksen Oulun Karjasillan alueen alue-energiajärjestelmästä, joka tuottaa lämpö- ja viilennysenergiaa alueen asukkaiden käyttöön. Hanke vastaa Oulun kaupungin asettamiin ilmastostrategian tavoitteisiin.   Hartela Oy rakentaa Oulun Karjasillalle seuraavien 8-10 vuoden kuluessa nykyaikaisen kerrostaloalueen Karjasillan Verstaan, jonka lämmitys ja viilennys toteutetaan älykkäällä energiajärjestelmällä. Karjasillan… Lue lisää…

Automaatio atk

Lumme Energia ja EnerKey yhteistyöhön – tehokkaita työkaluja vastuulliseen energianhallintaan Energiajohtajapalvelussa

31.7.2020

Lumme Energia ja pohjoismaiden johtava vastuullisen energianhallinnan SaaS-palvelun toimittaja EnerKey aloittavat yhteistyön, jonka tavoitteena on tarjota Lumme Energian ja sen tytäryhtiön Solarigon yritysasiakkaille tehokkaita työkaluja vastuulliseen energianhallintaan ja parempaan energiatehokkuuteen.   Tehoton energianhallinta pienentää tuottavuutta ja syö katteen Energianhallintaan liittyvät kustannukset ovat yksi yrityksen merkittävimmistä kulueristä ja energianhallinta voi tuntua… Lue lisää…

virtuaalivoimala

Helsingin päärautatieasemasta voimalaitos – Siemensin virtuaalivoimalaitospalvelu liitti VR Groupin neljä kiinteistöä sähkömarkkinoihin

23.6.2020

VR Groupin Helsingin päärautatieasema sekä Ilmalan varikko, Pieksämäen konepaja ja Oulun henkilöliikennehalli on liitetty kantaverkkoyhtiö Fingridin sähkön kulutusjoustomarkkinaan Siemensin virtuaalivoimalaitospalvelun kautta. Nämä neljä kiinteistöä toimivat sähkömarkkinoiden joustona, mistä kantaverkkoyhtiö maksaa korvausta. Kiinteistöjen hyödyntäminen kulutusjoustona vähentää varavoiman tarvetta ja hiilidioksidipäästöjä Suomessa.   ”Kiinteistöjä voidaan hyödyntää paljon nykyistä enemmän kestävän energiajärjestelmän toteuttamiseen… Lue lisää…

katunäkymä Helsinki kerrostalo

Uusi selvitys: Taloyhtiöissä miljardien eurojen liiketoimintamahdollisuudet ilmastoviisaille palveluille 2020-luvulla

10.6.2020

Taloyhtiöiden kiinnostus rakennusten ilmastovaikutusten vähentämiseen on kasvussa. Taloyhtiöt tarjoavat yrityksille miljardien eurojen liiketoimintamahdollisuudet energiankulutuksen ja päästöjen vähentämiseen. Selvitys tarjoaa palveluja tuottaville yrityksille vinkkejä yleisimpien kompastuskivien ylittämiseen palvelujen markkinoinnissa taloyhtiöille. Esimerkiksi isännöintiyritykset, huoltoyritykset, energiayritykset ja korjausrakentajat ovat hyvässä asemassa tarjoamaan uusia palveluita taloyhtiöille sekä olemaan osana niiden tuottamista.   Kiinteistö- ja… Lue lisää…

Automaatio atk

Alustaratkaisu talotekniikan hallintaan – Seinäjoen Kaupunki ja Talotohtori

3.6.2020

Seinäjoen Kaupungin Kaupunkiympäristön toimialan toimitiloissa on viime aikoina tehty uusia linjauksia modernin teknologian hyödyntämisestä kiinteistöjen kustannus- ja energiatehokkuuden parantamiseen sekä sisäilmaolosuhteista huolehtimiseen. Taloautomaatioratkaisuissa on tavoitteena yhtenäistää käytäntöjä ja keskittää valvontaa sellaisiin valvomoratkaisuihin, joissa liikennöinti pohjautuu BACnet teknologiaan. Tavoitteena on myös nykyaikaistaa valvomoratkaisuja sekä uusia automaatiojärjestelmiä niiden ikääntyessä.   Tässä hankkeessa kokeillaan Talotohtori valvomopalvelun… Lue lisää…

Katunäkymä Helsinki

Kyselytutkimus: Kahdeksan kymmenestä kerrostaloasukkaasta haluaa pienentää asumisensa ilmastopäästöjä

8.5.2020

Suomalaiset kerrostaloasukkaat ovat erittäin halukkaita pienentämään asumisestaan aiheutuvia ilmastopäästöjä ja kustannuksia, selviää tuoreesta kyselystä. Helpoin tapa säästää energiaa ja pienentää päästöjä on laskea lämpötilaa silloin, kun koti on tyhjillään.   Kyselytutkimus toteutettiin helmikuussa 2020 verkkokyselynä ja siihen vastasi 1028 kerrostaloasukasta. Tulokset on painotettu koko Suomen kerrostaloasukkaita edustaviksi. Kyselytutkimuksen tilasi DNA… Lue lisää…

Älykäs lämmitys Wattinen DNA

Kysely: Yli puolella kerrostaloasukkaista on lämmitysongelmia

8.4.2020

Yli puolella suomalaisista kerrostaloasukkaista on ollut ongelmia lämmityksen kanssa, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta. Kerrostalojen lämmityksen haaste on erityisesti epätasapaino: osassa asunnoista voi olla liian kylmä samalla, kun osassa on liian kuuma. Tasaisella lämmityksellä on suuri vaikutus asumisen ja kotona työskentelemisen mukavuuteen, minkä lisäksi epätasainen lämpö lisää huomattavasti asumisen energiankulutusta.   Kyselytutkimuksesta… Lue lisää…

tulevaisuus

Siemens toimittaa virtuaalivoimalaitospalvelun Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:lle

26.3.2020

Suomen Yliopistokiinteistöt Oy (SYK) on valinnut Siemens Osakeyhtiön teknologiakumppanikseen edistämään kestävää kehitystä. Kumppanuuden myötä SYK Oy:n kiinteistöt liitetään Siemensin virtuaalivoimalaitospalveluun, joka mahdollistaa SYK Oy:n osallistumisen kulutusjoustomarkkinoille.   Suomen Yliopistokiinteistöt omistaa ja kehittää lähes 250 pääkaupunkiseudun ulkopuolella sijaitsevaa kiinteistöä korkeakoulukampuksilla. SYK tarjoaa asiakkaillensa heidän tarpeitaan vastaavia tiloja kustannustehokkaasti. SYKn asiakkaita ovat… Lue lisää…

wattinen kerrostalo

Älyllä eroon lämmitysongelmista? Vanha talo, moderni ratkaisu

3.3.2020

Vuosien korjauskierteen jälkeen 40-luvun kerrostaloon löytyi moderni ratkaisu. Helsingin Meilahdessa sijaitsevassa kerrostalossa on käynnissä erilainen lämmityskausi. Yhtiöön on hiljattain asennettu Wattinen-älylämmityspalvelu, jonka toivotaan vihdoin ratkaisevan vuosikymmenten lämmitysongelmat.   Lämmitysongelmien kanssa on painittu meilahtelaiskerrostalossa vuosikausia. Vuonna 1946 rakennetussa talossa on aikoinaan ollut hiililämmitys, ja noilta ajoilta rakennukseen jäänyt lämmityshormi on johtanut kylmää… Lue lisää…

Oilon lämpöpumppu

Tehokkuus ja luotettavuus teollisuuslämpöpumppujen yksilöllisen sarjatuotannon keskiössä

14.2.2020

Oilon Oy on kehittänyt teollisuuslämpöpumppujen tuoteperheen, jossa laitekohtaisten optioiden avulla jokainen pumppuyksilö valmistetaan toimimaan parhaalla tavalla juuri asiakkaan olosuhteissa. Voidaan puhua lämpöpumppujen massaräätälöinnistä.   Teollisuus ja energia-ala tarvitsevat lämpöpumppuja. Lämpötilatasot, energiamäärät ja muut olosuhteet ovat kuitenkin hyvin vaihtelevia ja edellyttävät olosuhteiden mukaisia laitteita. Samaan aikaan laitteiden hyötysuhteen pitää olla korkea,… Lue lisää…

kerrostalo äly

Talotohtori on valittu mukaan Oulun CityIoT-hankkeeseen

22.1.2020

Talotohtori valittiin mukaan Oulun kaupungin CityIoT-hankkeeseen, jonka kilpailutuksen valintakriteereissä painotettiin innovatiivisuutta, skaalautuvuutta eri kokoisiin kohteisiin ja ketterää käyttäjälähtöisyyttä.   CityIoT-hanke etsii ratkaisuja älykaupunkien digihaasteisiin, kuten IoT-järjestelmien yhteensopivuuteen, datan yhdistämiseen useasta järjestelmästä sekä uusien sovelluksien luomiseen IoT-järjestelmien päälle. Nopean kokeilun konsepteissa kaupungit voivat hakea yrityksiltä ideoita ennalta määritettyjen tarpeidensa ratkaisemiseksi ja… Lue lisää…

Lämpöpumpputilasto 2019

Lämpöpumpuilla huippuvuosi: myynti hipoi jo 100 000 pumppua ja miljoonan pumpun rajapyykki rikottiin

20.1.2020

Lämpöpumppujen myynti kasvoi 30% ja euromääräisesti vieläkin enemmän. Viime vuonna asennettuun 98 000 lämpöpumppuun investoitiin yli 600 miljoonaa.  Miljoonan asennetun lämpöpumpun raja rikottiin viime vuonna. Kokonaislämpöpumppuinvestoinnit ovat jo noin 6 miljardia. Lämpöpumppujen kokonaisenergiantuotanto on jo reilusti yli 10 TWh/a, mikä vastaa 15 % Suomen asunto ja palvelurakennuskannan lämmityksestä.  Huomion arvoista… Lue lisää…

Ajankohtaista

Valio ja Gasum haluavat muuttaa tiloilla muhivan lannan energiaksi

Ruoan ja liikenteen hiilijalanjälki on kuuma puheenaihe, joka koskettaa jokaista suomalaista. Liikenne tuottaa viidenneksen Suomen kasvihuonepäästöistä, ja maidon osuus päästöistä on neljän prosentin luokkaa. Ilmastonmuutoksen hidastamiseen tarvitaan uusia keinoja. Ruokatalo Valio ja energiayhtiö Gasum lähtevät ratkomaan ilmastohaastetta yhdessä: lehmän lannasta voidaan tuottaa biokaasua, joka korvaa liikenteen fossiilisia polttoaineita. Tuore aiesopimus käynnistää selvitykset, joiden tavoitteena on […]