Lähienergialiiton uutiskirje 8/2016: helpotusta luvassa aurinkoenergian hyödyntämiseen

Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Elokuussa kannatettiin lakiehdotusta, jonka perusteella valtaosa aurinkopaneelien ja -keräimistä voidaan rakentaa ilman lupakäsittelyä, pidettiin työpaja sähkömarkkinoiden muutoksesta ja julkaistiin monipuolisia kirjoituksia energian ympäristövaikutuksen huomioimisesta.

Tulevia tapahtumia

Lähienergialiitto ja Suomen LVI-liitto SuLVI järjestävät 20.10.2016 koulutuksen Lämmitysjärjestelmän valinta muuttuvassa maailmassa.

Lähienergialiitto järjestää Tampereen oopperajuhlat – Maamme Energia -tilaisuuden 27.10.2016. Tarjolla on ainutlaatuinen tilaisuus yhdistää huippuluokan energiapoliittista keskustelua ja oopperaa. Paneelikeskusteluiden lomassa kantesitetään otteita kamarioopperasta ”Maamme Energia”.

Energia 2016 -tapahtuma kokoaa energia-alan toimijat Tampereelle 25.-27.10.2016.

Lähienergialiiton sääntömääräinen syyskokous 17.11.2016 Helsingissä (huomaa muuttunut päivä).

Poimintoja Lähienergialiiton viimeaikaisesta toiminnasta

Lähienergialiiton jäsenille järjestettiin 31.8.2016 työpaja ja koulutustilaisuus Fingridin keskustelupaperista “Sähkömarkkinat korjauksen tarpeessa – mitä voimme tehdä?”. Työpajassa aluksia esittivät professori Jarmo Partanen LUT:sta, Risto Lindroos Fingridistä, Pia Oesch Energiateollisuus ry:stä, kansanedustaja Harri Jaskari ja toimitusjohtaja Juha Marjeta OptiWatista. Lähienergialiiton kannanotto keskustelupaperin ehdotuksista julkaistaan 15.9.2016 mennessä.

Lähienergialiitto antoi lausunnon lakimuutoksesta, joka toteutuessaan helpottaa aurinkopaneelien ja -keräimien lupakäsittelyä kunnissa. Ehdotettu lakimuutos yhtenäistää lupakäsittelyn kunnissa niin, että valtaosa aurinkopaneelien ja -keräimien asennuksesta voidaan tehdä ilman lupaa. Kriteerinä on ”ettei asennus aiheuta merkittävää vaikutusta ympäristöön tai kaupunkikuvaan”.

EKOenergian Riku Eskelisen haastattelusta selviää, että EKOenergia on yksi ympäristömerkeistä sähkösopimuksille. Tavoitteena on laajentaa sen kansainvälistä käyttöä ja kehittää ympäristömerkintää kaukolämmölle, biokaasulle ja nestemäisille biopolttoaineille.

Suomen tuulivoimayhdistyksen Anna Tiihonen peräänkuuluttaa faktojen käyttöön, kun tuulivoimasta keskustellaan. Monipuolisen tiedon tarjoaminen aiheesta on tärkeää, eikä pitää rajoittua pelkästään paikallislehdessä nähtyyn kirjoitukseen tai useamman suun kautta kulkeneeseen tarinaan.

Vierasblogi-sarja sai kuukauden aikana uuden kirjoittajan ja uutta sisältöä: Johanna Kirkinen kirjoittaa, että energiajärjestelmä pitää olla myös resurssitehokas. Resurssien käytön näkökulma energiajärjestelmän uudistamisessa on hyvin tärkeä. Jos olet kiinnostunut julkaisemaan kirjoituksia lahienergia.org -sivustolla, ota yhteys minuun.

Uutiskirjeen tavoite

Lähienergialiiton tavoite on edistää suomalaista uusiutuvan energian käyttöä ja siihen liittyvää teknologiaa ja liiketoimintaa. Yksi tärkeä osa liiton toiminnasta on myöskin Lähienergialiiton ja sen jäsenten toiminnasta tiedottaminen. Nykymaailmassa viestintäkanavia on monia ja me pyrimme palvelemaan jäsenistöämme ja sidosryhmiämme mahdollisimman monessa kanavassa. Siksi tämä kerran kuukaudessa sähköpostilla lähetettävä uutiskirje. Kaikki Lähienergialiiton uutiskirjeet löytyvät tämän linkin avulla.

Tilaa kuukausittainen uutiskirje Lähienergialiiton toiminnasta. Toivottavasti sisältö tyydyttää.

Muita Lähienergialiiton uutisia ja vilkasta blogausta pääset seuraamaan tämän linkin avulla. Kaikki Lähienergialiiton viralliset julkaisut taas löytyvät tämän linkin avulla.

Kirjoittaja:

Tapio Tuomi
Suomen Lähienergialiitto ry
tapio(at)lahienergia.org

Ajankohtaista

Maa- ja metsätalousvaliokunnan asiantuntijalausunnossa Juha Marjeta ”Älykkäällä kodilla päästöt kuriin”

Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelma (KAISU) on parhaillaan eduskunnan valiokuntakäsittelyssä. Lähienergialiiton maa- ja metsätalousvaliokunnalle antamassa asiantuntijalausunnossa Juha Marjeta painotti, että lämmitystä, energiantuotantoa ja -kulutusta tulisi tarkastella kokonaisuutena.   Ilmastolain mukaan valtioneuvosto hyväksyy kerran vaalikaudessa Keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelman (KAISU). Suunnitelma varmistaa osaltaan, että ilmastolaissa linjattu kansallinen tavoite kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä vähintään 80 % vuoden 1990 tasosta saavutetaan vuonna […]