Bioenergia

Bioenergia on peräisin eloperäisestä aineksesta ja bioenergian tuotannossa hyödynnetään mm. metsähaketta ja peltokasveja.

Bioenergian tuotannossa voi hyödyntää puuta sekä teollisuuden ja maatalouden eloperäisiä sivutuotteita, kuten lietettä, kuorijätettä ja olkea. Bioenergiaa voi tuottaa joko polttamalla tai kaasuttamalla biomassaa.

Biomassa – puu

Tilanne

Puupohjainen energia on Suomen tärkein energialähde. Vuonna 2015 sen osuus energian kokonaiskulutuksesta oli 26 %. Osuus on noussut merkittävästi vuoden 1991 jälkeen, jolloin osuus oli alhaisimmillaan vain 14 %. Puupohjaisesta energiasta valtaosa syntyi metsäteollisuuden jäteliemistä sellutehtaissa (39 TWh) ja puun käytöstä teollisuuden ja energiayhtiöiden energiantuotannossa (36 TWh), mutta myös puun pienkäyttö on erittäin huomattavaa (16 TWh).

Tulisijojen valmistaminen työllistää arviolta noin 1 000 henkilöä ja puun pienpoltto yhteensä arviolta noin 10 000 henkilöä.

Kehitysnäkymät

Puuenergia-alan kasvunäkymät ovat yleisesti ottaen hyvät.

Tähän vaikuttavia tekijöitä suurtuotannon alueella ovat:

  • Sellutehtaiden kapasiteetteja on korotettu ja Äänekosken uusi sellutehdas on valmistumassa 2017. Muitakin sellutehtaita on suunnitteilla vaikkakaan niiden toteutumisesta ei ole varmuutta.
  • Puupohjaisten tuotteiden (metsähake, pelletit) käyttö lisääntyy voimalaitoksilla korvattaessa öljyn ja hiilen käyttöä.
  • Nestemäisten liikennepolttoaineiden tuotanto on laajentumassa erilaisissa ratkaisuissa, joissa hyödynnetään mäntyöljyä, sahanpurua ja myöhemmin mahdollisesti myös metsähaketta.

Lähienergialiiton toimintakenttää lähellä oleva puun pienkäyttö on myös varsin laajaa (16 TWh) ja sen merkitys on pitkään pysynyt vakaana. Puun pienkäytön hyviä puolia ovat:

  • lämmityksen huoltovarmuus (mm. sähkökatkojen aikana),
  • lämpöenergiaa voidaan tuottaa juuri silloin kuin sitä tarvitaan ja erityisesti talvella,
  • lämpöenergian tuotannossa fossiilisilla polttoaineilla on suurempi merkitys kuin sähkön tuotannossa ja
  • puun pienkäyttö on yleisesti taloudellisesti edullista ja työllisyyttä luovaa teknologiaa.

Puun pienpolton teknologiat kehittyvät jatkuvasti. Suomessa onkin tarve tulisijojen energiatehokkuuden ja turvallisuuden parantamiseen sekä pienhiukkaspäästöjen vähentämiseen. Tähän voidaan päästä hyödyntämällä korkealaatuista kotimaista varaavien tulisijojen ja pellettikattiloiden teknologiaa. Myös pien CHP-laitteiden teknologiat ovat nykyisin laajamittaisempaan käyttöön sopivassa kehitysvaiheessa.

Teknologioiden kehittymisen seurauksena modernit varaavat tulisijat sopivat myös matalaenergiarakennuksiin.

Määrällinen arvio tulevaisuudesta

Puuenergian suur- ja pienkäytön yleistyminen johtavat siihen, että puuenergian osuus energian kokonaiskulutuksesta on nousemassa lähes 30 prosenttiin 2020. Senkin jälkeen osuus on kasvusuunnassa.

Haasteet

Puuenergian voimakas lisäys on herättänyt myös huolta kasvavan käytön kestävyydestä. Lähienergialiitto pitääkin tärkeänä, että metsäluonnon monimuotoisuutta ei heikennetä ja sitä että puuenergian lisääntyvä käyttö ei vähennä metsien toimimista hiilinieluina. Lisäksi on varmistettava, että puun polttaminen ei heikennä metsäteollisuuden korkean jalostusasteen tuotannon kasvumahdollisuuksia. Lähienergialiiton näkemyksen mukaan huomiota tulisi erityisesti kiinnittää puurakentamisen ja muun mekaanisen metsäteollisuuden kehittämiseen sekä korkean jalostusasteen biotuotteisiin.

Puuenergiateknologiat Suomen perinteinen vahvuus

Puuraaka-aineen kerääminen, käsittely ja käyttö ovat synnyttäneet Suomeen vahvan teollisen klusterin lähtien metsätyökoneista, biopolttoainekattiloista ja päätyen varaavien tulisijojen valmistukseen. Myös puupohjaisten nestemäisten biopolttoaineiden valmistaminen on käynnistynyt. Tämän teknologian kotimarkkinoiden ja erityisesti viennin kehittäminen on edelleen ajankohtaista.

Tärkeimmät poliittiset kysymykset

Puuenergian lisäkäyttöä tuetaan tällä hetkellä mm. tukemalla metsähakkeen käyttöä ja nestemäisiä biopolttoaineita jakeluvelvoitteen, investointitukien ja verohelpotusten kautta. Puun pienkäytön edistämisen osalta Lähienergialiitto korostaa tulisijojen laadun parantamista moderneilla kotimaisilla ratkaisuilla. Tätä voi edesauttaa mm. päästömääräysten tiukentaminen ja korkealaatuisten tulisijojen asennuslupien sujuvoittaminen.

Biokaasu

Tilanne

Biokaasu on energiamuoto, jonka käyttöä voidaan lisätä voimakkaasti. Esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa biokaasulla on selvästi merkittävämpi asema. Suomessa vuonna 2015 biokaasusta tuotettiin lämpöä 483 GWh ja sähköä 147 GWh eli yhteensä 630 GWh, mikä on 200 GWh:a enemmän kuin vuonna 2010 (Kuva 7). Biokaasun kulutus liikennepolttoaineena on kaikkein arvokkainta biokaasun käyttöä ja sieltä löytyy myös suurin kysyntäpotentiaali biokaasulle. Liikennekäytössä biokaasun käyttö on lisääntynyt vuoden 2010 nollatasolta 23 GWh:iin vuonna 2015 (Huttunen & Kuittinen 2016). Suomessa on tällä hetkellä 25 jakeluaseman verkosto, joka kattaa suhteellisen hyvin osan Etelä- ja Kaakkois-Suomea. Myytävästä liikennekaasusta noin 60 % on biokaasua.

Biokaasulla tuotettu energia Suomessa 1994-2015 (Huttunen & Kuittinen 2016).
Biokaasulla tuotettu energia Suomessa 1994-2015 (Huttunen & Kuittinen 2016).
Biokaasun liikennekäyttö 1941-2015 (Huttunen & Kuittinen 2016)
Biokaasun liikennekäyttö 1941-2015 (Huttunen & Kuittinen 2016)

 

Kehitysnäkymät

Biokaasun tuotannon ja käytön lisääntymiselle on hyvät näkymät koska kiertotalouden periaatteiden mukaisesti jätteiden käsittely hyötykäyttöön tulee yhä tarpeellisemmaksi ja koska öljyä korvaavia vaihtoehtoisia liikennepolttoaineita tarvitaan kipeästi. Alan teknologiat ovat kehittymässä ja lisäksi mm. valtion omistama Gasum panostaa biokaasun tuotannon ja markkinan kasvattamiseen keskeisenä osana sen strategiaa. Lisäksi nesteytetyn  maa- ja biokaasun (LNG) yleistyminen lisää yleisesti kaasun käyttömahdollisuuksia mm. sitä kautta, että kaasun jakelussa voidaan siirtyä konttiasemalogistiikkaan sekä käyttää LNG:tä sekä LPG:tä raskaassa liikenteessä sekä merenkulussa. Yhä useammat yritykset ostavat biokaasua vähentääkseen omia päästöjä tunnettujen tavaramerkkien tuotannossa. Näköpiirissä on myös mahdollisuus, että halvan sähkön aikana ylijäämäsähköä voidaan muuntaa biometaaniksi.

Määrällinen arvio tulevasta

Biokaasun tuotanto ja myynti voi kaksinkertaistua nykyisestä 0,6 TWh:sta runsaaseen 1 TWh:iin 2020-luvun alkuun mennessä ja siitä edelleen kaksinkertaistua noin 3 TWh:iin vuoteen 2030 mennessä. Tällöin liikenteessä voisi olla jopa 100 000 kaasuhenkilöautoa ja lisäksi biokaasua käyttävää raskasta liikennettä. Arvion mukaan potentiaalisesti jätteistä sekä maatalouden ja metsäteollisuuden sivuvirroista pystyttäisiin tuottamaan jopa 17 terawattitunnin edestä biokaasua.

Haasteet

Kotimainen biokaasumarkkina on vasta kehittymässä. Biokaasuliiketoiminnan kasvun kannalta keskeistä on, että pystytään saavuttamaan kriittinen vähimmäisraja esimerkiksi kaasuautojen määrässä, minkä jälkeen kaasuekosysteemi alkaa toimia omavetoisesti. Myös muita kohteita, joissa biokaasun arvo muodostuu korkeaksi, on kehitettävä yhdessä vastuullisten yritysten kanssa esimerkiksi elintarvike- ja kuluttajatarviketeollisuudessa.

Biokaasuteollisuuden mahdollisuudet

Suomessa biokaasuliiketoiminnan ytimen muodostaa nykyisin Gasum, jonka biokaasuliiketoiminta koostuu omasta biokaasutuotannosta (470 000 tonnia jätettä, energiaa yli 300 GWh, joka vastaa noin 28 000 kaasuauton vuotuista polttoaineen tarvetta), biokaasun jakelusta ja jakeluverkoston rakentamisesta (35 uutta asemaa seuraavan 10 vuoden aikana). Biokaasulaitoksia ja -laitteita valmistavat mm. Watrec, BioGTS ja Envor Protec. Jakeluasemia toimittaa mm. Sarlin. Gasum ja Wärtsilä ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on kehittää luonnonkaasujen hyödyntämistä ja jakelua maalla ja merellä.

Tärkeimmät poliittiset kysymykset

Biokaasu on täysin kotimainen ja uusiutuva polttoaine ja sen suorat hiilidioksidipäästöt ovat nolla. Biokaasutalous myös lisää ravinnekiertoa.

Olemassa olevaa autokantaa voidaan muuntaa kaasukäyttöisiksi ja uusia automalleja on saatavilla. Liikennekaasuihin liittyvän verokohtelun ennustettavuus ja pysyvyys on varmistettava, jotta markkinan kehitys jatkuu. Biokaasun valmisteverottomuus tuleekin varmistaa pitkällä tähtäimellä niin, että yhtäkkinen poliittinen riski väistyy. Autojen verotuksessa kaasuautojen CO2-päästölaskennassa voitaisiin ottaa huomioon se, että liikennekaasun käytöstä jo noin 60 % on biokaasua.

Valtio on tukenut biojalostamohankkeita investointituilla. Hyviä hankkeita on perusteltua tukea jatkossakin investointien synnyttämiseksi. Vaihtoehtoisesti tuki voi kohdistua myös jakeluinfrastruktuurin rakentamiseen.

Lisätietoja

Lähienergia – rakennamme puhtaan energian Suomea

Tulisija- ja savupiippuyhdistys ry -sivustolta löydät tietoa nykyaikaisista tulisijoista ja miten puulla lämmittäminen tehdään tehokkaasti.

Suomen biokierto ja biokaasu ry -sivustolta löydät lisätietoja biokaasun tuotannosta ja käytöstä.

 

Artikkeleita bioenergiasta

Tuulivoimalat

Energian kokonaiskulutus pysyi vuonna 2023 vuoden 2022 kulutuksen tasolla

18.1.2024

Fossiilisten polttoaineiden käyttö jatkoi laskuaan, mutta myös uusiutuvan energian käyttö väheni, vaikka tuulisähköä tuotettiin noin neljännes enemmän kuin vuotta aiemmin. Ydinvoimalla tuotettu sähkö lisääntyi kolmanneksella ja sähkön nettotuonti väheni merkittävästi. Uusiutuvista eniten vähenivät puupolttoaineiden ja muiden uusiutuvien käyttö. Suomessa kulutettiin energiaa viime vuonna arviolta 360 terawattituntia, josta sähköä oli noin… Lue lisää…

TEM uusiutuva energia 2021

Uusiutuvan energian käyttö kiihtyi, ero fossiiliseen energiaan jo 8 prosenttiyksikköä

31.1.2023

Vuonna 2021 uusiutuvan energian käyttöosuus kasvoi kokonaisenergiankulutuksesta kahdeksan prosenttiyksikköä suuremmaksi kuin fossiilisen energian osuus. Puun energiakäytössä tehtiin ennätys vuonna 2021 ja tuulivoimarakentamisessa puolestaan vuonna 2022. Aurinkoenergian käyttö ja aurinkosähköinvestointien koko kasvavat lähivuosina merkittävästi.   Tiedot käyvät ilmi Uusiutuvan energian toimialaraportista, joka julkistettiin 31.1.2023. Uusiutuvien energialähteiden käyttö kasvoi 13,4 prosenttia vuonna… Lue lisää…

Tehdas putkisto

Vantaan Energian suunnittelema aktiivihiililaitos avaisi uuden arvoketjun materiaalikierrätykseen ja tuottaisi hiilineutraalia lämpöä ja aktiivihiiltä

7.10.2022

Vantaan Energia suunnittelee rakentavansa aktiivihiililaitoksen, joka mahdollistaa yhä ympäristöystävällisemmän lämmöntuotannon jatkojalostamalla kierrätyspuuta muuhun kuin polttamiseen perustuvalla menetelmällä. Pääkaupunkiseudun lämmöntuotannon hiilidioksidipäästöt pienenevät laitoksen myötä jopa 60 000 tonnia vuodessa. Prosessin lopputuotteena syntyy hiilineutraalia lämpöä Vantaan Energian kaukolämpöverkkoon sekä biopohjaista aktiivihiiltä yhdyskuntien ja teollisuuden käyttökohteisiin, esimerkiksi teollisuuden vesien ja kaasujen puhdistusprosesseihin. Aktiivihiililaitos-hankkeessa… Lue lisää…

Vinkkejä takan käyttöönottoon syksyllä

7.9.2022

Syksyn kylmät kelit houkuttelevat takan lämpöön.  Kun ilmat lauhtuvat nollan asteen tienoolle ja allekin, tekee mieli saada lisälämpöä huoneistoon. Tällöin yleensä aloitellaan takan lämmityskautta. Takka on kuitenkin yleensä ollut käyttämättä koko pitkän kesän ja hormipeltikin ollut kiinni (ilmanvaihtokoneellisissa taloissa tietenkin pitää olla kiinni). Tulisija on ”kylmä” ja hormi on ”kylmä”. Yleisin… Lue lisää…

Raaseporin energia Novia

FrEE-hankkeen advisory boardin vierailu Raaseporissa

9.8.2022

FrEE-hankkeen advisory board tutustui Raaseporissa Raaseporin energian tuotantolaitoksiin, Novia ammattikorkeakoulun toimintaan ja vieraili Novian yhteistyöyrityksen Roth Finlandin pääkonttorilla. Päivä alkoi vierailulla Raaseporin energian voimalaitoksella ja aurinkopuistossa Tammisaaren voimalaitoksella Ulf Bäckman otti ryhmän vastaan ja kertoi, että Tammisaaressa Raaseporin energia on tuottanut kaukolämpöä vuodesta 2001 pääasiassa metsähakkeella. Kaukolämpö tuotetaan kahdessa kiinteän polttoaineen kattilassa, joista… Lue lisää…

Rubik kuutio

Uusiutuvan energian lupaneuvonta ja yhteyspisteviranomainen

15.10.2021

Valtakunnallinen yhteyspisteviranomainen tarjoaa lupaneuvontaa uusiutuvan energian tuotantoa suunnitteleville, sekä valvoo että lupahakemukset käsitellään määräajan sisällä. Neuvonta kattaa uusiutuvan energian tuotantolaitosten toimintojen osalta uusiutuvan energian (sähkön, lämmön, jäähdytyksen, biokaasun, biopolttoaineen tai bionesteen) tuotanto sekä biokaasua tuottavassa laitoksessa mädätteen käsittely ja jatkojalostus.   Yhteyspisteviranomaisen perustaminen on osa uuden lain toimeenpanoa. Laki uusiutuvan… Lue lisää…

Tehdas putkisto

SCA ja St1 ovat perustaneet yhteisyrityksen tuottamaan ja kehittämään nestemäisiä biopolttoaineita

20.9.2021

SCA ja St1 ovat perustaneet biopolttoaineiden tuotantoon ja myyntiin keskittyvän yhteisyrityksen, josta kumpikin osapuoli omistaa 50 prosenttia. SCA tulee toimittamaan mäntyöljyä yhteisyritykselle, johon se investoi noin 0,6 miljardia Ruotsin kruunua. Yhteisyritys tulee omistamaan 50 prosenttia St1 Gothenburg Biorefinery AB:stä, joka investoi parhaillaan kokonaiskapasiteetiltaan 200 000 tonnin biojalostamoon, kokonaisinvestoinnin ollessa noin… Lue lisää…

sähköverkko

Lähienergialiiton uutiskirje 2/2021: Ostosähkön määrän voi puolittaa kahdeksassa vuodessa

1.3.2021

Lähienergialiitto levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Helmikuu tarjosi mm. Parkkisähkö keräsi kolme miljoonaa euroa kasvun rahoittamiseen. Scanofficen jäsenyys pohjustettiin Lähienergialiiton avoimella ja näkyvällä toiminnalla. Pohjois-Pohjanmaa pysyy Suomen tuulivoimakeskittymänä – kiinteistöverotulot lähes 6 miljoonaa. Gasum vahvistaa pääkaupunkiseudun ja Etelä-Suomen kaasutankkausasemaverkostoa. Öljylämmityksen vaihtajille tarjottavaan avustukseen 10 miljoonan euron lisäpotti… Lue lisää…

Oulun energia biovoimala jäte

Oulun Energian uudet laitokset vihittiin käyttöön

10.2.2021

Oulun Energian uudet laitokset ovat esimerkkejä merkittävistä bio- ja kiertotalousinvestoinneista. Oulun Energian Laanilan biovoimalaitoksen ja Ruskon jätteiden lajittelulaitoksen vihkiäisiä vietettiin 28.1.2021. Tilaisuus toteutettiin virtuaalilähetyksenä johtuen koronapandemiasta.   Laitosten rakentamiseen investoitiin yhteensä lähes 250 miljoonaa euroa. Hankkeiden laajuudesta ja koronapandemiasta huolimatta laitokset valmistuivat annetussa budjetissa ja aikataulussa, ja ne otettiin käyttöön loppuvuodesta… Lue lisää…

meri tuulivoimala merituulivoima

Uusiutuva energia kirii eroa fossiiliseen tuontienergiaan

14.12.2020

Vuonna 2019 uusiutuvan energian käytön osuus kokonaisenergiankulutuksesta oli 37 prosenttia, kun taas fossiilisen tuontienergian osuus oli 34 prosenttia. Päästöoikeuden hinta on vuonna 2020 koronapandemian aiheuttaman hetkellisen alkulaskun jälkeen jatkanut nousuaan, mikä edistää uusiutuvan energian investointeja ja käyttöä. Teknologinen kehitys parantaa puolestaan tuulivoimainvestointien kannattavuutta.   Tiedot käyvät ilmi uusiutuvan energian toimialaraportista… Lue lisää…

virtuaalivoimala

Tekoälyn avulla kohti fossiilitonta energiantuotantoa

19.10.2020

Vantaan Energia, IT-palveluyhtiö CGI ja Sumitomo SHI FW kehittävät Suomessa täysin uudenlaista ratkaisua energiantuotannon ympäristövaikutusten vähentämiseen. Jo hankkeen ensimmäisessä vaiheessa onnistuttiin vähentämään Martinlaakson voimalaitoksen hiilidioksidipäästöjä yli 3 000 tonnia vuodessa dataa, analytiikkaa ja tekoälyä hyödyntämällä.   Vantaan Energia luopuu fossiilisista polttoaineista ripeällä aikataululla jo vuonna 2026. Fossiilittoman energiantuotannon mahdollistavat jätteiden… Lue lisää…

ympäristöystävällinen

Vantaan Energia rakentaa geotermisen maalämpölaitoksen

5.6.2020

Vantaan Energia rakentaa geotermisen maalämpölaitoksen Vantaan Varistoon. Laitoksessa syntyvä puhdas ja täysin uusiutuva lämpö ohjataan Vantaan kaukolämpöverkkoon ja myydään maalämmöstä kiinnostuneille asiakkaille. Laitoksen rakentamisesta vastaa Quantitative Heat, ja se otetaan käyttöön vuoden 2021 alussa.   Variston lämpökeskuksen tontille Vantaalle rakennettavan laitoksen ansiosta Vantaan Energia pystyy tuottamaan kaukolämpöä täysin uudella tavalla.… Lue lisää…

Tulikivi Pielinen Lako

Puhdas ja energiatehokas puulämmitys tekee tuloaan

6.2.2020

Puun pienpoltto tulee olemaan aina osa suomalaista kulttuuria. Lämmityskauden aikana Suomessa tuotetaan tulisijoilla 775 GWh energiaa, joka vastaa lähes yhden ydinvoimalan tuottamaa energiamäärää. Nyt keskitytään entistä enemmän siihen, kuinka puun pienpolton aiheuttamiin pienhiukkaspäästöihin vaikutetaan. Tutkimustulosten perusteella tulisijakannan uusimisella on merkittäviä vaikutuksia pienhiukkaspäästöihin. Nykypäivän energiatehokas tulisija säästää myös selvää rahaa sähkönkulutuksessa… Lue lisää…

aurinkopaneeli aurinkokeräin playgreen

Tukilämmitysjärjestelmillä potentiaalia päästöjen ja kustannusten vähentäjinä

9.9.2019

Tukilämmitysjärjestelmien liittäminen pääjärjestelmän rinnalle tai tueksi on yksi lämmityksen tehostamistavoista. Useita lämmitystapoja yhdistelevien hybridiratkaisujen lisääntyminen on kuitenkin – perinteistä puutakkaa ja leivinuunia lukuun ottamatta – ollut kiistattomista hyödyistään huolimatta hidasta. BCDC Energia -hankkeessa tekemämme tutkimus lisää ymmärrystä siitä, miksi tukilämmityshankintoja ei aina tehdä, ja auttaa löytämään keinoja vaikuttaa järjestelmähankintojen yleistymiseen.  … Lue lisää…

Tulikivi Pielinen Lako

Pielinen-mallistoon uusia kiertoilmatakkoja – jujuna suuret hissi- ja kulmaluukut

25.6.2019

Poikkeuksellisen varaavat kiertoilmatakat antavat lämpöä heti ja pidempään. Takan voi asentaa moneen paikkaan: suoralle seinälle, kulmaan tai tilanjakajaksi huoneen keskelle. Sijoituspaikka vaikuttaa takkamallin valintaan. Esimerkiksi huoneen kulmaan sopivat kulmaluukulliset ja tilanjakajiksi erityisesti läpiluukulliset mallit. Kesäkuussa Tulikiven suosittu Pielinen-kiertoilmatakkojen mallisto kasvoi kolmella uudella takalla. Niiden jujuna ovat suuret hissi- ja kulmaluukut. Tulinäkymä… Lue lisää…

Kotimainen keksintö automatisoi takan ilmanoton ja estää tahattoman ylilämmittämisen

19.3.2019

Tulikiven uusi älysovellus auttaa takkapuita palamaan puhtaammin. Puun pienpolton päästöistä on käyty vilkasta keskustelua. Takan puhtaaseen palamiseen voi vaikuttaa sillä, miten ilmaa päästetään tulipesään palamisen eri vaiheissa. Harva kuitenkaan jaksaa tai osaa vahtia ilmansäädintä riittävän tarkkaan. Tulikivi on kehittänyt ratkaisuksi Senso-takkaohjaimen, joka automatisoi takan ilmanohjauksen.   Ilmansäädin liikkuu automaattisesti palovaiheiden… Lue lisää…

Lähienergialiiton uutiskirje 2/2019: Biokaasun rooli raskaassa liikenteessä kasvaa. Kolme syytä, miksi joukkorahoituksella voi hillitä ilmastonmuutosta

28.2.2019

Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Helmikuu tarjosi mm.  Suomen energiakartalta poistuu musta tahra, kun Lahti energia luopuu kivihiilestä. Tutkimuksen mukaan yli 70 % kuluttajista pitää polttoaineen kotimaisuutta tärkeänä, Lähienergialiitto palkitsi eduskunnan energiaremonttiryhmän ja kannusti jatkamaan hyvää työtä. Tulisijakanta pitäisi uusia – uudet energiatehokkaampia ja jopa… Lue lisää…

Miten puun pienpolton hiukkaspäästöt saadaan kuriin?

15.2.2019

Sekä sähkön käyttöä että pienhiukkaspäästöjä halutaan vähentää. Suomalaisista 45%:n mielestä puun käyttöä pitäisi lisätä lämmitysmuotona. Puun pienpolttoa ei olla kieltämässä, vaan päästöihin pyritään vaikuttamaan eri ratkaisuilla, kuten tulisijakannan uusimisella ja valistuksella oikeanlaisesta polttotekniikasta.   Suomi tuontisähköstä riippuvainen – Tulisijat tuovat huoltovarmuutta Kotimainen maksimikapasiteetti sähköntuotannossa tammi-maaliskuun pakkasten aikaan on 8 630 GWh… Lue lisää…

Lähienergialiiton uutiskirje 1/2019: kaasu vahvisti asemaansa liikennepolttoaineena, lämpöpumppumyynti 2018 ponnahti 22% – Investoinnit yli puoli miljardia

31.1.2019

Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Tammikuu tarjosi mm. energiayhtiö Nivos avasi Hyvinkään Palopurolle luomubiokaasun julkisen tankkausaseman, Kannattaako aurinkosähköön investoida maatilalle? MTK:n Maaltavastaajat-podcast otti asiasta selvää, Lähienergialiiton ja Smart Energy Transition -hankkeen aamiaistilaisuus tuulivoimasta. Tulevia tapahtumia Lähienergialiitto jatkaa suosittuja aamiaistilaisuuksia vuonna 2019. Tapahtumiin ilmoittautuminen on avattu ja kevään aiheina… Lue lisää…

Totta vai tarua: aidosti varaava kiertoilmatakka?

11.1.2019

Tulikivi tunnetaan varaavien vuolukivitakkojen valmistajana. Siksi ei yllätä, että Tulikiven kiertoilmatakat sekoittavat pakkaa varaamalla ja luovuttamalla lämpöä jopa 13 tunnin ajan. Yleensä kiertoilmatakka ei varaa lämpöä, vaan sen lämmitysteho perustuu nopeaan lämmöntuottoon. Pielinen-malliston takkojen paino vaihtelee mallista riippuen 470–770 kilon välillä, eli paino on moninkertainen kevytrakenteiseen kiertoilmatakkaan verrattuna. Paksun vuolukivikuoren… Lue lisää…

Kalajoelle rakentuu Suomen suurin aurinkopuisto ja energiavarasto

12.10.2018

Suomalainen Hybrid-Power Finland Oy toteuttaa yhteistyössä Kalajoen kaupungin kanssa Suomen suurimman aurinkopuiston sekä akkuteknologiaan perustuvan energiavaraston Kalajoen Läntisten alueelle. Aurinkopuisto ja energiavarasto tulevat olemaan osa Suomen ensimmäistä uusiutuvan energian puistoa, joka yhdistää valmistuttuaan useita uusiutuvia energiantuotantomuotoja. Aurinkopuiston ja energiavaraston lisäksi uusiutuvan energian puistoon rakentuu tulevien vuosien aikana biojalostamo sekä tuulivoimapuisto.… Lue lisää…

Tulikiven kannattavuuden paraneminen jatkui

28.8.2018

Tulikivi-konsernin liikevaihto 2018 toisella vuosineljänneksellä oli 7,4 miljoonaa euroa, liiketulos 0,4 miljoonaa euroa ja tulos ennen veroja 0,2 miljoonaa euroa. Liikevaihto puolivuosikaudella 1-6/2018 oli 13,5 miljonaa euroa (13,7 miljoonaa euroa 1-6/2017), liiketulos -0,2 miljoonaa euroa (-0,6 miljoonaa euroa 1-6/2017) ja tulos ennen veroja -0,6 miljoonaa euroa (-1,0 miljoonaa euroa 1-6/2017).   Toimitusjohtaja… Lue lisää…

Uusiutuvan sähkön tuotannon kilpailutus toteutuu syksyllä 2018

20.6.2018

Uusiutuvan sähkön tuotantoa kilpailutetaan syksyllä 2018.  Kilpailutuksia järjestetään yksi kierros ja kohteena on 1,4 TWh vuosituotanto. Energiavirasto järjestää 15.11.-31.12.2018 tarjouskilpailun, jonka perusteella uusiutuvia energialähteitä hyödyntäviä sähkön tuotantoinvestointeja hyväksytään preemiojärjestelmään.   ”Kyseessä on todennäköisesti maailman teknologianeutraalein tarjouskilpailu, jonka mukaan tuotantotukea maksetaan vain kustannustehokkaimmille ja kilpailukykyisimmille investoinneille. Tarkoitus on katsoa miten uusiutuvan sähkön eri tuotantomuodot… Lue lisää…

Mökkikauden avauksessa hätäilystä voi seurata kallis korjausurakka – Kylmä takka ja hormi pitää herätellä varovasti

11.4.2018

Mökkikausi on alkamassa, ja monet suuntaavat mökille pitkän tauon jälkeen. Jos mökki on ollut koko talven kylmänä, takan ja puukiukaan lämmitys pitää aloittaa maltilla. Pahimmillaan takka tai hormi voi rikkoutua, jos niiden rakenteisiin syntyy jännityksiä liian suurten ja äkillisten lämpötilaerojen seurauksena. Siksi tulipesää ei kannata latoa saman tien täyteen puuta.… Lue lisää…

Tänä vuonna uusiutuvan energian käyttö mitä luultavammin ohittaa pysyvästi fossiiliset polttoaineet

15.3.2018

Työ- ja elinkeinoministeriön toimialapalveluiden katsaus arvioi, että uusiutuvan energian käyttö näyttäisi kasvavan uuteen ennätykseen tänä vuonna. Historiallinen taitekohta on käsillä tänä vuonna, jolloin uusiutuvan energian käyttöosuus mitä luultavammin ohittaa pysyvästi fossiilisten polttoaineiden vastaavan osuuden.   Uusiutuvan energian käyttö näyttäisi kasvavan uuteen ennätykseen vuonna 2018. Eniten lisääntyy metsäteollisuuden sivutuotteilla tuotettu energia,… Lue lisää…

Lähienergialiiton uutiskirje 2/2018: Onnistunut uudistus vauhditti Tulikiven viennin nousuun, Suomen huippusähkötehontarve olisi satoja megawatteja korkeampi ilman 800 000 lämpöpumppua

2.3.2018

Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Helmikuu tarjosi mm. energiakärkihanketukea Gasumille biokaasua liikennekäyttöön tuottavalle laitokselle, Savo-Solar on allekirjoittanut lopullisen toimitussopimuksen newHeat SAS -yhtiön kanssa, Naps Solar Systems Oy ja KSS Energia Oy solmivat kumppanuussopimuksen Kaakkois-Suomen alueella toimimisesta, Suomen huippusähkötehontarve olisi satoja megawatteja korkeampi ilman 800… Lue lisää…

Onnistunut uudistus vauhditti Tulikiven viennin nousuun

28.2.2018

Tulikivi on ainoa suomalainen takkavalmistaja, jonka vienti vetää hyvin. Viime vuonna takkojen vienti kääntyi reippaaseen kasvuun. Sen taustalla vaikuttavat mittavat investoinnit tekniikkaan, jolla vuolukiveä muotoillaan vesileikkauksella. Sisustukselliset vuolukivipinnat vetoavat kansainvälisillä markkinoilla. Viime keväänä lanseeratun Karelia-takkamalliston kysyntä on yllättänyt valmistajan positiivisesti. Uusien modernien takkojen osuus oli jopa neljännes Tulikiven 15,9 miljoonan euron… Lue lisää…

Lähienergialiiton uutiskirje 1/2018: Vuoden lähienergiaratkaisu 2017 -kilpailussa palkittiin älykäs lämmitys palveluna ja kaksisuuntainen kaukolämpö

3.2.2018

Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Tammikuu tarjosi mm. vuonna 2017 lämpöpumppuinvestoinnit olivat jo puoli miljardia vuodessa, MTK ja Lähienergialiitto lanseerasivat uuden verkkoon kytkettyjen aurinkosähköjärjestelmien hankintaan ja toimittamiseen tähtäävän jäsenedun MTK:n jäsenille, vuodenvaihteessa myynnissä oleviin takkoihin ilmestyivät kodinkoneliikkeistä tutut energiamerkit, vuonna 2017 Lähienergialiitto jatkoi kuluttajanäkökulman edistämistä energiapolitiikan… Lue lisää…

Takkojen energiamerkit pakollisiksi vuoden alusta

24.1.2018

Vuodenvaihteessa myynnissä oleviin takkoihin ilmestyivät kodinkoneliikkeistä tutut energiamerkit. Sähkölaitteissa energiamerkin tarkoitus on auttaa vähentämään sähkönkulutusta omilla ostovalinnoilla. Takkojen energiatehokkuudella tarkoitetaan sitä, kuinka hyvin puun palamisessa vapautuva lämpöenergia saadaan hyötykäyttöön.   Olennaista on, että lämpö ohjautuu huoneisiin, eikä karkaa harakoille savukaasujen mukana. Asetus takkojen energiamerkinnöistä julkaistiin jo vuonna 2015, mutta se… Lue lisää…

Tulikiven uusilla kiertoilmatakoilla lämpöä heti sekä pidempään

3.1.2018

Vesikäsittelyillä vuolukivestä paljastuu uusia sisustuksellisia pintoja. Tulikiven uusi Pielinen-takkamallisto koostuu neljästä pienikokoisesta kiertoilmatakasta, jotka sopivat monipuoliseen lämmittämiseen. Toisin kuin perinteisissä kamiinoissa niiden paksu vuolukivikuori varaa lämpöä pitkään hiilloksen sammuttua.   Yleensä kiertoilmatakka alkaa lämmittää heti tulen syttymisen jälkeen ja tuottaa lämpöä puiden palamisen ajan. Siksi ne sopivat erityisen hyvin loma-asuntoihin ja… Lue lisää…

Lähienergialiiton uutiskirje 11/2017: Koko Suomi on saatava mukaan energiamurrokseen. Savosolarilla onnistumisia vientimarkkinoilla

1.12.2017

Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Marraskuu tarjosi mm. Gasum on Pohjoismaiden suurin biokaasutoimija ja se kehittää aktiivisesti biokaasun tuotantoa ja infrastruktuuria Pohjoismaissa, Lähienergialiiton hallituksen uusi puheenjohtaja on Tarja Hellstén, Lähienergialiitto kannatti lakiehdotusta uusiutuvan sähkön tuotantotuesta, kun asiantuntijat olivat kuultavina eduskunnassa kolmessa eri valiokunnassa.  Tulevia tapahtumia Vuoden… Lue lisää…

Tulisija toimii ilman sähköä – puulämmitys on osa huoltovarmuutta

1.11.2017

Lämmitysjärjestelmät toimivat sähköllä lukuun ottamatta tulisijaa. Vain puulämmitys on sähköstä riippumaton lämmitystapa.   Sähkönkulutuksen huiput ajoittuvat kylmimpään vuodenaikaan. Energiayhtiöiden kaavailema uusi sähkötaksa voi yllättää kotitalouden. Sen mukaan sähkö on kalleinta huippukulutuksen aikaan, ja siihen suhteutetaan koko vuoden sähkön hinta. Tulisijan käyttö pakkasilla taittaa sähkön kulutushuippua. Puulämmitys lisää koko Suomen huoltovarmuutta ja… Lue lisää…

Tusina vinkkejä takan valintaan

31.10.2017

Kun ilma viilenee, monissa taloissa takkaa aletaan taas lämmittää aktiivisemmin. Suomessa takan lämmityskausi kestää yleensä pitkään, jopa syyskuusta huhtikuulle. Takkalämmityksellä on mahdollista tuottaa jopa puolet kodin lämmitykseen tarvittavasta lämpöenergiasta. Siksi monet valitsevat takan lisälämmön lähteeksi. Se tuo myös turvaa sähkökatkojen varalta. Takka on pitkäikäinen ja parhaimmillaan monikäyttöinen sisustuselementti. Sen valintaan… Lue lisää…

Lähienergialiiton uutiskirje 5/2017: Opti Automation solmi yli 4 miljoonan rahoituspaketin, Fortumin ja Leanheatin Lämpöpilotti-palvelu lanseerattu

2.6.2017

Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Toukokuu tarjosi mm. Opti Automation solmi yli 4 miljoonan rahoituspaketin, uusia palveluita ja innovaatioita älykkääseen lämmitykseen, hyviä uutisia aurinkoenergian lupakäsittelyyn. Tulevia tapahtumia Suomessa asunnoista 45 % on kerrostaloja. Niissä asuu valtaosa suomalaisista. He päättävät asuntonsa energiamuodoista – vai päättävätkö? SuomiAreenassa 12.7.2017 Lähienergialiitto järjestää… Lue lisää…

Miksi kotitalouksien uusiutuvan energian ratkaisut leviävät epätasaisesti Euroopassa?

28.4.2017

Saksassa tuotetaan aurinkosähköä henkilöä kohti enemmän kuin aurinkoisessa Espanjassa. Itävallassa aurinkolämpöä hyödynnetään enemmän kuin lämpimässä Italiassa, jossa puolestaan on enemmän pellettikattiloita henkilöä kohti kuin kylmässä ja metsäisessä Suomessa. Miksi näin?   Erojen ymmärtäminen on tärkeää, mikäli haluamme viedä tai tuoda teknologiaa tai politiikkakeinoja. On helppo sanoa, että syyt johtuvat politiikasta… Lue lisää…

tulikivi varaava tulisija

Tulisijat ovat osa Suomen energiajärjestelmää

8.2.2017

Suomessa on lämmityskäytössä yli kaksi miljoonaa tulisijaa. Niiden merkitys energiataloudessa ei ole vähäinen, peräti 40 prosenttia pientalon lämmitysenergiasta saadaan polttopuusta. Näin tuotettu energiamäärä, 15 terawattituntia, uusiutuvaa bioenergiaa vastaa noin kahden Olkiluodon ydinreaktorin vuosituotantoa.   Varaavalla tulisijalla on mahdollista tuottaa jopa reilu puolet pientalon lämmitysenergiasta rakennuksen energiatehokkuudesta riippumatta. Tulisijojen lämmöntuottoa ja… Lue lisää…

Lähienergialiiton uutiskirje 1/2017: Lämpöpumppuala palasi kasvu-uralle, varaava tulisija pienentää sähkön kysyntäpiikkejä

30.1.2017

Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Tammikuu tarjosi mm. lämpöpumpputilastot vuodelle 2016: 350 M€ investointeja ja nyt on yhteensä 800 000 lämpöpumppua, varaavien tulisijojen lämmitysenergia vähentää sähkönkulutusta erityisesti kovimpien pakkasten aikaan sekä yhteenvedon Lähienergialiiton toiminnasta vuonna 2016. Tulevia tapahtumia Lähienergialiiton uutiskirje täytti vuoden vaihteessa 2 vuotta ja… Lue lisää…

tulikivi varaava tulisija

Pakkasilla takkalämmitys on sähköpulan kampittaja

5.1.2017

Kovien pakkasten aikaan energian kulutus ylittää herkästi sen tuotannon Suomessa. Käynnissä on kampanjoita, joilla pyritään leikkaamaan sähkön kulutusta kovimpien kysyntäpiikkien aikana. Tämä tehdään laskemalla asunnon lämpötilaa. Jos kotona on varaava takka, kodin muita lämmönlähteitä voi huoletta säätää pienemmälle, eikä koti silti kylmene. Parilla puusylillisellä varaava takka luovuttaa säteilylämpöä jopa 24–36… Lue lisää…

Lähienergialiiton uutiskirje 12/2016: Solnet Green Energy ja Solarigo Systems – K-ryhmästä Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja ja käyttäjä, asiaa kysyntäjoustosta, kuvaus tuotantotuen kilpailutuksesta

2.1.2017

Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Joulukuu tarjosi mm. Solnet Green Energy ja Solarigo Systems ovat tekemässä K-ryhmästä Suomen suurinta aurinkosähkön tuottajaa ja käyttäjää, GreenEnergy Finland toimittaa Egyptiin yli 1 000 MW:n aurinkosähköjärjestelmän, monta hyvää kirjoitusta kysyntäjoustosta, selkeän kuvauksen ”mitä tuotantotuen kilpailutus tarkoittaa”. Tulevia tapahtumia Tulisijan lämpö… Lue lisää…

Lähienergialiiton tuottamiin opetusvideoihin etsitään lämpöpumppu- tuulivoima- ja bioenergia-alan yrityksiä

9.12.2016

Lähienergialiiton opetusvideoprojektissa tuotetaan hyvin monikäyttöinen, yhteensä noin kymmenen videon opetusvideoperhe YouTubeen.   Esimerkiksi koulutus-, markkinointi- ja itseopiskelukäyttöön sopivan paketin on tarkoitus kattaa kaikki olennaisimmat uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden ratkaisut. Videot toimivat myös erillisinä tiettyyn aiheeseen liittyvinä tietoiskuina. Kussakin videossa esitellään järjestelmää tai palvelua esimerkkien, haastattelujen, laskelmien ja animaatioiden avulla. Käsikirjoitukset… Lue lisää…

Energia- ja ilmastostrategia on oikeansuuntainen, mutta tarpeettoman pessimistinen energiatehokkuuden ja uusiutuvan energiamuotojen kehityksen suhteen

30.11.2016

Viime viikolla julkaistu valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 on oikeansuuntainen, mutta tarpeettoman pessimistinen energiatehokkuuden ja monien uusiutuvan energiamuotojen kehityksen suhteen.   Sipilän hallitusohjelman mukaisesti strategia esittää hiilen käytön lopettamista 2020-luvulla lainsäädännöllisellä ohjauksella sekä fossiilisen öljyn kotimaisen käytön puolittamista vuoteen 2005 verrattuna. Nämä tavoitteet ovat hyviä ja niiden… Lue lisää…

Tampereen oopperajuhlissa taiteen ja järjen välille syttyi poliittinen rakkaus

31.10.2016

Tähtien salissa järjestetyssä Tampereen oopperajuhlissa muodostui harmoninen kokonaisuus energiamurroksesta, Tampereen seudun liikenteestä ja Maamme energia -oopperan kantaesityksestä. Tapahtuman avasi Lähienergialiiton puheenjohtaja, professori Raimo Lovio. Hän kertoi Lähienergialiiton tuottamasta keskustelualoitteesta, jonka tarkoituksena on muodostaa kokonaiskuvaa lähienergian kehityksestä, nykytilanteesta ja tulevista mahdollisuuksista. Kokonaiskuvan lisäksi keskustelualoite tarkastelee ja ottaa kantaa ajankohtaiseen ilmasto- ja energiapoliittiseen keskusteluun Suomen strategiasta ja… Lue lisää…

Lähienergialiiton uutiskirje 9/2016: Tulikiven uusia varaavia tulisijoja, GreenEnergy Finland valittiin Suomen edustajaksi EBA-kilpailuun

4.10.2016

Lähienergialiitto haluaa levittää ymmärrystä suomalaisen uusiutuvan energian käytöstä mahdollisimman laajalle yleisölle. Syyskuu tarjosi mm. Tulikiven uusia varaavia vuolukivitakkoja esillä Habitare-messuilla, GreenEnergy Finland valittiin Suomen edustajaksi EBA-kilpailuun, rakennusten energiaseminaarin antimet, Lähienergialiiton kannanoton Fingridin keskustelupaperiin. Tulevia tapahtumia Lähienergialiitto järjestää Tampereen oopperajuhlat – Maamme Energia -tilaisuuden 27.10.2016. Tule ja nauti on ainutlaatuisesta tilaisuudesta… Lue lisää…

varaava tulisija kiuas

Tulikiven takka ja kiuas uutuuksia esillä Habitare-messuilla

8.9.2016

Habitare-messuilla 7.-11.9. Helsingin Messukeskuksessa osastolla 6f149 on esillä Tulikiven uutuuksia. Tulikivi on kehittänyt vuolukivitakkoihin uuden, vesileikkaukseen perustuvan Grafia-pintakäsittelyn. Se tuo vuolukivestä esiin ennennäkemättömän kimmellyksen ja karheuden. Tulikiven design-kiukaiden valikoima kasvaa ensimmäisellä seinäkiukaalla. Superellipsin muotoinen Routa-kiuas säästää tilaa saunassa.    Ilmeikäs Grafia-pintakäsittely tulee aluksi takkojen verhoiluun Tulikivi on kehittänyt uuden, vesileikkaukseen perustuvan Grafia-pintakäsittelyn.… Lue lisää…

Rajoitetun kasvun mahdollisuudet

1.6.2016

Suomen valtio haluaa luoda uusia työpaikkoja sekä saada aikaan uutta kasvua biotalouden avulla. Biotalous tuntuu iskevän suomalaisten sydämeen. Kellepä meistä ei kelpaisi Suomi, jossa useampi saa työtä, kasvun raaka-aineena ollen loputon kotimainen korpi. Harmittava asia sen sijaan on, ettei biotaloudelle tehty strategia monimuotoisine mahdollisuuksineen näytä toteutuvan ainakaan vielä. Suurin osa megahankkeista on biopolttoaineisiin… Lue lisää…

Älyenergian murros avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia

4.3.2016

Maailman energiamarkkinat ovat valtavassa murroksessa. Uusiutuvan energian, etenkin aurinko- ja tuulivoiman kasvu on todella nopeaa. Samalla näiden energiatuotantomuotojen kehitys avaa uusia mahdollisuuksia esimerkiksi energian tuotannon ja kulutuksen piikkejä tasoittavalle älyteknologialle, energian varastoinnille ja energiapalveluille. Joulukuussa 2015 sovittu kansainvälinen ilmastosopimus kiihdyttää omalta osaltaan jo käynnissä olevaa murrosta. IEA on arvioinut, että vuoteen 2035… Lue lisää…

aurinkosähkö

Näillä keinoilla korvataan taloissa 433 miljoonaa euroa tuontiöljyä kotimaisella energialla

31.8.2015

Suomessa 200 000 taloa lämpenee edelleen tuontiöljyllä, jota kuluu lämmitykseen noin 500 miljoonaa litraa vuodessa, tarkoittaen noin 443 miljoonan euron menoa[i]. Öljylämmityksen vaihtaminen lämpöpumppuihin, bioenergiaan ja aurinkolämpöön edistäisi työpaikkojen syntyä, suomalaista yritystoimintaa sekä kotimaisen puhtaan energian käyttöä. Taloudellisesti heikosta tilanteesta johtuen energiaremontit etenevät nyt rakennussektorilla hitaasti. Lähienergialiitto suosittelee hallitukselle seuraavia keinoja… Lue lisää…

Jukka Poika & DJ Stormy esiintyy Lähienergiatorilla 22.5.

17.4.2015

Lähienergiatorin 22.5. ohjelmassa on myös Jukka Poika & DJ Stormyn keikka.   Lähienergiatoria odotellessa voit vaikka kuunnella Jukka Pojan uuden kappaleen.   https://www.youtube.com/watch?v=OmaceN4Q-ss Lue lisää…

aurinkosähkö playgreen

Taas yksi pientuotannon laajentumisen este vähemmän

11.3.2015

10.3.2015 eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen mukaisen lakiehdotuksen, joka helpottaa sähkön pientuotannon energiaremonttia ja siten lisää investointeja pientuotantoon. Lakiehdotus mm. nostaa sähköverotuksen ulkopuolelle jäävien voimalaitosten kokorajaa, sallii isompien voimalaitosten kytkeminen sähköverkkoon ja yksinkertaistaa ilmoitusmenettelyä.   Vuonna 2014 Tulli lanseerasi kauppakeskusten, toimistotalojen ja muiden isompien kiinteistöjen omille sähköntuotantojärjestelmille (50-2 000 kVA) energiaverotusohjeen, jonka… Lue lisää…

Tervetuloa näytteilleasettajaksi Lähienergiatorille!

27.2.2015

Lähienergiatori Paikka: Kampin Narinkkatori Ajankohta: Perjantai 22.5.2015 klo 10-19   Tapahtuman tarkoitus Tapahtuman tarkoituksena on lisätä lähienergian tunnettuutta sekä tarjota kävijöille uutta tietoa ja elämyksiä keskellä vilkkainta Helsinkiä. Torilla opastetaan niin tavallisia kuluttajia, remontoijia, rakennuttajia, taloyhtiöitä kuin yrityksiäkin erilaisiin lähienergiaratkaisuihin. Näkyvä tapahtuma keskellä pääkaupunkia viestii myös päättäjille ammattilaisten ja kävijöiden… Lue lisää…

Ajankohtaista

aurinkosähkö solnet

Suomen johtava aurinkosähkötoimittaja ja alan eurooppalaiset pioneerit vievät Suomalaista huippuosaamista maailmalle

Suomen johtava aurinkosähköjärjestelmien toimittaja Solnet Green Energy Oy laajentaa toimintaansa Eurooppaan aurinkosähköalan pioneerien tukemana. Dr. Winfried Hoffmann, Philip Wolfe, Dr. Tapio Alvesalo on nimetty Solnet Group B.V. hallituksen jäseniksi. Solnet Group B.V. on Hollantiin perustettu Solnet Green Energy Oy:n tytäryhtiö joka tarjoaa älykkäitä aurinkosähköratkaisuita suuryrityksille Euroopassa.   ”Solnet Group on aurinkosähköntuotannon ja -varastoinnin digitalisoitumiseen erikoistunut […]