Lähienergiamuodot

Lähienergia on käyttäjien itse säästämää, tuottamaa tai omistamaa puhdasta energiaa. Lähienergiamuotoja ovat aurinkoenergia, bioenergia, maa-, ilma- ja vesilämpö, tuulivoima, vesivoima ja älykkäät energiaratkaisut.

Lähienergia on käyttäjien itse säästämää, tuottamaa tai omistamaa puhdasta energiaa. Lähienergiamuotoja ovat aurinkoenergia, bioenergia, maa-, ilma- ja vesilämpö, tuulivoima, vesivoima ja älykkäät energiaratkaisut.
Lähienergiaa on esimerkiksi:

  • oman talon katolla tuotettu aurinkosähkö tai jäsenyys aurinkoenergiaosuuskunnassa
  • rakennus- tai aluekohtaiset bio-, lämpöpumppu- ja aurinkolämpöratkaisut
  • oman rakennuksen energiankulutusta tai -kustannuksia vähentävä energiatehokkuus- tai kysyntäjoustoratkaisu
  • oma tuulimylly, tuulivoimaosake tai jäsenyys tuulivoimaosuuskunnassa
  • oman maatilan tai kylän vesivoimala

 

Tulevaisuuden energia

Vision lähienergiakylässä kulutettu energia tuotetaan kiinteistöihin liitetyillä aurinkoenergia- ja lämpöpumppujärjestelmillä sekä yhteisissä isommissa tuuli- ja biokaasuvoimaloissa. Älykkään energiaverkon automaatio pitää huolen, että sähköä ja lämpöä varastoidaan silloin kun sääolosuhteet ovat otollisia uusiutuvan energian tuotannolle. Tuulettomina ja pimeinä aikoina automaatio lisää biovoimalan tuotantoa ja säätää valikoituja sähkölaitteita pienemmälle tai kokonaan pois käytöstä.

 

Tutustu lähienergian eri muotoihin

Tutustu lähienergian eri muotoihin ja niihin liittyviin tarinoihin klikkaamalla energiamuodon ikonia.

Uutisia

Tiedote: Aurinkosähkön nettolaskutus tarvitaan koko maahan tuottajien tasapuolisuuden takaamiseksi

Aurinkosähkön tuottajat eriarvoisia verkkoyhtiöiden poikkeavien mittauskäytäntöjen takia Sähkön pientuotannon kannattavuus vaihtelee nyt Suomessa alueesta riippuen, koska eri verkkoyhtiöiden käyttämät sähkömittarit poikkeavat toisistaan. Mittarit laskevat aurinkosähkön tuotannon ja kulutetun sähkön eri…

Lue lisää

Blogeista

Uusiutuvaa energiaa huutokaupalla – mitä tuotantotuen kilpailutus tarkoittaa?

Tänä syksynä Suomelle tehdään uusi energia- ja ilmastostrategia. Osana strategiaa päätetään, tullaanko uusiutuvan energian lisärakentamista tukemaan uuden tukimekanismin avulla. Tuotantotuen kilpailutus olisi kustannustehokas tapa tukea uusiutuvan, päästöttömän energian rakentamista Suomeen….

Lue lisää