Aurinkolämpö nousuun kilpailukyvyllä: Uusiutuvan lämmityksen ja jäähdytyksen konferenssi Dublinissa

Renewable Heating and Cooling Platform, eli uusiutuvalla energialla toimivan lämmityksen ja jäähdytyksen edistämisryhmä, järjesti neljännen konferenssinsa Dublinissa huhtikuussa 2013. RHC Platform tukee Euroopan komissiota sen jakaessa tutkimusmäärärahoja aurinkolämpö- ja -jäähdytys, biomassa- ja maalämpötekniikan alueilla. Sen taustalta löytyy noiden alojen Euroopan tason yhteistyöorganisaatioita ja alan yrityksiä.

Itse osallistuin konferenssiin lähinnä aurinkolämpötekniikan edustajana joten en osallistunut muiden teknologia-alueiden erityisesityksiin. Konferenssissa oli useita muitakin osanottajia Suomesta, jotka olivat pääosin kiinnostuneita biomassasta.

Konferessin yleisenä linjana oli, että aurinkolämpötekniikka on sinänsä tunnettua tekniikkaa, erityisesti lämpimän käyttöveden tuottamisen osalta. Tästä huolimatta se ei vielä ole  lyönyt läpi kaikissa Euroopan maissa. Tämä johtuu mm. siitä että kustannuskilpailukyvyssä on osin haasteita, erityisesti asennuskustannusten osalta. Aurinkokeräimien hintakehitys sen sijaan on edennyt samaa rataa aurinkosähköpaneelien suhteen, joten hintakilpailukyvyn voisi kuvitella paranevan edelleen.

Aurinkokeräinten hintaevoluutio

Yksi konferenssin pääaiheita oli loppuvuonna 2012 valmistunut dokumentti nimeltä ”Strategic Research and Innovation Agenda for Renewable Heating & Cooling”. Sen mukaisesti lähitulevaisuuden keskeisimpiä tutkimusaiheita aurinkolämmön osalta on lämmön kausivarastointijärjestelmät, seiniin ja kattoon integroidut keräinratkaisut, asennusten helpottaminen mm. neste- ja muita liitäntöjä standardoimalla sekä hybridijärjestelmien suunnittelumenetelmien ja niiden ohjauslogiikan kehittäminen.

Konferenssissa esiteltiin myös useita alueen EU-rahoitteisia tutkimushankkeita, joihin voi tutustua konferenssin verkkosivustolla.

Konferenssipäivällisellä oli irlantilaista musiikki- ja tanssiohjelmaa ja ympäristönä toimi vanha Jamesonin viskitehdas, joka nykyisin toimii museona. Samalla päästiin tutustumaan viskin valmistusprosessiin ja hiukan maistelemaan lopputuotettakin.

Ajankohtaista

biokaasu tankkausasema

Ympäristöystävällisen liikennekaasun tankkausasemaverkosto laajenee Seinäjoelle

Seinäjoen kaasutankkausasema on avattu 21.8.2019 Roveksen teollisuusalueelle osoitteessa Piirturinväylä 1. Gasumin uusi tankkausasema palvelee raskasta liikennettä ja henkilöautoja tarjoamalla asiakkaille ympäristöystävällistä ja edullista bio- ja maakaasua polttoaineeksi. Kaasun liikennekäyttö on merkittävässä kasvussa ja tärkeässä asemassa kansallisten ja kansainvälisten päästövähennystavoitteiden saavuttamisessa.   Kaasuautojen määrä Suomen teillä jatkaa voimakasta kasvuaan. Gasum vastaa kysyntään laajentamalla tankkausasemaverkostoaan kohti pohjoista […]