Vierailevat bloggaajat

Tälle sivulle on koottu blogauksia kirjoittajilta, joilla on ajatuksia ja näkemyksiä Suomen energiajärjestelmästä, sen murroksesta ja siirtymisestä uusiutuvien energialähteiden käyttöön. Kirjoittajina toimivat muun muassa Anna Tiihonen, Anni Mikkonen, Kaisa KosonenKaroliina Auvinen, Leanheat, Johanna KirkinenJukka Kajan, Jussi Hirvonen, Maaria Laukkanen, Matti Perkkiö, Nivos, Raimo LovioSuvi Häkämies, Tapio TuomiTuomas Vanhanen ja Vantaan energia. Lisäksi Lähienergialiitto julkaisee yhteistyöhankkeiden, kuten BCDC Energia -hankkeen, Smart Energy Transition -hankkeen, EL-TRAN -konsortio ja Decarbon-Home -hankkeen tutkijoiden kirjoituksia.

Lähienergialiiton ensimmäistä kymmentä toimintavuotta 2013-2023 käsitellään omassa kirjoitussarjassaan 10 vuotta lähienergiaa.

Tampereen oopperajuhlien järjestämistä käsitellään omassa kirjoitussarjassaan.

Tekstit ovat kirjoittajien omia mielipiteitä, eivätkä välttämättä edusta Lähienergialiiton kantoja tai mielipiteitä.

10 vuotta lähienergiaa

Lähienergialiiton kymmenvuotisen taipaleen kunniaksi luotiin blogikirjoitusten sarja ”10 vuotta lähienergiaa”. Kirjoittajat ovat osallistuneet yhteiseen matkaamme hajautetun uusiutuvan energian edistämisessä ja energiatehokkuuden parantamisessa. He kertovat omien kokemustensa kautta omasta ja Lähienergialiiton roolista sen perustamisesta 2013 lähtien.

Anna Tiihonen

Anna Tiihonen on Suomen tuulivoimayhdistys ry:n tiedottaja.

Annan kirjoituksia ovat:

Anni Mikkonen

Anni Mikkonen on Suomen tuulivoimayhdistys ry:n toimitusjohtaja.

Annin kirjoituksia ovat:

BCDC Energia

BCDC Energia -tutkimushankkeen tavoitteena on löytää ratkaisuja, jotka mahdollistavat aurinko- ja tuulienergian mahdollisimman laajamittaisen ja kustannustehokkaan käytön. Tutkimuksessa markkinamekanismit yhdistyvät uuden sukupolven ICT- ja digipalveluihin sekä täsmentyviin sääennusteisiin. Lopputuloksena kehitetään moderni verkkokauppa sähkönkulutuksen sekä -pientuotannon myyntiin ja ostoon.

BCDC Energia -hankkeen edustajien kirjoituksia ovat:

Decarbon-Home

Decarbon-Home-tutkimushanke edistää asumisen ja rakentamisen oikeudenmukaista kestävyysmurrosta. Hankkeen tavoitteena on tutkia ja kehittää asukkaita osallistavia ratkaisuja ilmastonmuutoksen ja asuinalueiden eriytymisen haasteisiin. Hankkeessa tuotetaan tietoa kansalaisten asumiseen ja ilmastonmuutokseen liittyvistä arvoista sekä ilmastotoimenpiteiden edellytyksistä. Lisäksi kehitetään työkaluja ja ratkaisuja yhdessä kaupunkien, asukkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa.

Hankkeen edustajien kirjoituksia ovat:

EL-TRAN

EL-TRAN -konsortio tutkii, mitä resurssitehokas sähköjärjestelmä tarkoittaa, miten se toteutetaan, millaisia politiikkaongelmia sen toteutuksessa kohtaamme ja kuinka lopulta ratkomme niitä.

Hankkeen edustajien kirjoituksia ovat:

Kaisa Kosonen

Kaisa Kosonen työskentelee ilmasto- ja energiavastaavana ympäristöjärjestö Greenpeacessa. Hänen kutsumuksensa on ilmastokatastrofin torjuminen. Vapaa-ajallaan Kosonen harrastaa karaokea, nauttii hyvästä ruuasta ja ystävien seurasta. Parhaillaan Kosonen on hoitovapaalla 1-v tyttärensä kanssa.

Kaisan kirjoituksia ovat:

Karoliina Auvinen

Karoliina työskenteli Aalto-yliopistossa FinSolar ja Smart Energy Transition -hankkeissa.

Karoliinan kirjoituksia ovat:

Leanheat

Leanheat on IoT-ratkaisu, joka parantaa asumisolosuhteita, tehostaa teknisen huollon toimintaa, säästää 10-20% kaukolämmön kulutuksesta ja optimoi lämmön tuotannon (kysyntäjousto) – nopealla takaisinmaksuajalla.

Heidän kirjoituksia ovat:

Johanna Kirkinen

Johanna toimi yliopettajana Tampereen ammattikorkeakoulussa ja oli tutkijana Suomen Akatemian rahoittamassa EL-TRAN–konsortiossa. Nykyään hän on töissä Energiavirastossa. Lisäksi hän on Lähienergialiiton jäsen.

Johannan kirjoituksia ovat:

Jukka Kajan

Jukka on yrittäjä ja hän toimi toimitusjohtajana joukkorahoitusta järjestävässä yrityksessä Joukon Voima.

Jukan kirjoituksia ovat:

Jussi Hirvonen

Jussi on Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:n toiminnanjohtaja.

Jussin kirjoituksia ovat:

Maaria Laukkanen

Maaria on yrittäjä ja energiatehokkaan rakentamisen asiantuntija. Hän ylläpitää energiatehokkaan rakentamisen sivustoa eksergia.fi.

Maarian kirjoituksia ovat:

Matti Perkkiö

Matti toimi markkinointi- ja IT-päällikkönä LämpöYkkönen Oy:ssä.

Matin kirjoituksia ovat:

Nivos

Kirjoituksia ovat:

Raimo Lovio

Raimo on emeritus professori Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulussa ja hän oli Lähienergialiiton monivuotinen puheenjohtaja ja nykyään Lähienergialiiton kunniapuheenjohtaja. Raimon nettisivut löydät osoitteesta raimolovio.fi.

Raimon kirjoituksia ovat:

Smart Energy Transition -hanke

Smart Energy Transition –tutkimushanke viitoittaa, millä toimialoilla ja miten Suomi voi menestyä globaalissa energiamurroksessa. Markkinamurroksessa päätöksenteon ja kehitystoiminnan pohjaksi tarvitaan lisää tutkimustietoa.

Smart Energy Transition -hankkeen edustajien kirjoituksia ovat:

Suvi Häkämies

Suvin kirjoituksia ovat:

Tampereen oopperajuhlat – Maamme energia

Lähienergialiitto järjestää lokakuussa 2016 Tampereen oopperajuhlat. Tapahtuman järjestelyissä on mukana Antti Pitkänen ja kertoo minkälainen matka oopperajuhlien järjestäminen Tampereella on. Antti on markkinoinnin ja erilaisten projektien sekatyöläinen, tietojenkäsittelytieteiden opiskelija ja muusikko Tampereelta.

Antin kirjoituksia ovat:

Tapio Tuomi

Tapiolla on Röykässä omakotitalo ja hän kertoo aurinkosähkön pientuottajan arjesta. Työnään hän toimii Lähienergialiiton toiminnanjohtajana.

Tapion kirjoituksia ovat:

Tuomas Vanhanen

Olen Tuomas, kavereiden kesken Tumu. Asun Tampereen Kalevassa ja käyn töissä Suomen energiapääkaupungissa Vaasassa. ABB:llä toimenkuvani on Suomen vaihtotaseen parantaminen sähköverkon automaatiota eli älyverkkoratkaisuja maailmalle myymällä. Koulutustaustaltani olen energiatekniikan diplomi-insinööri.

Aloin kirjoittaa, koska se on minulle luonnollinen tapa jäsennellä asioita, olla luova ja haastaa itseäni ja muita. Näissä blogeissa edustan mielipiteilläni vain itseäni.

Tuomaksen kirjoituksia ovat:

Vantaan energia

Kirjoituksia ovat:

Ajankohtaista

P2G power-to-gas P2X

Suomen ensimmäinen teollisen mittakaavan Power-to-Gas -laitos – Vantaan Energia ja Wärtsilä kuljettavat Suomea kohti hiilineutraaliutta

Vantaan Energia ja teknologiayhtiö Wärtsilä solmivat tänä vuonna yhteistyösopimuksen merkittävän, synteettistä metaania tuottavan Power-to-Gas (P2G) -laitoksen esisuunnittelusta. Vuonna 2025 käyttöönotettavaksi suunniteltu P2G- eli Sähköpolttoainelaitos on toteutuessaan Suomen suurin ja ensimmäinen, joka tuottaa 10 megawatin polttoaineteholla kaupallisessa mittakaavassa hiilineutraalia, synteettistä metaania.   Synteettisen metaanin tuotannolla on tärkeä rooli uusiutuviin energiamuotoihin perustuvassa kestävässä energiatuotannossa. Se tukee Euroopan […]